Slik beskytter du deg mot deepfake

forbrukslån

Svindlere bruker i økende grad deepfake-teknologi for å lure oss. – Avanserte metoder lykkes ofte i å lure oss, men det er flere tegn du kan se etter for å avsløre deepfake, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa.

Deepfake lages ved bruk av kunstig intelligens og komplekse maskinlæringsalgoritmer. Navnet kommer av ordene «deep learning» og «fake». Som følge av bedre teknologi, blir deepfake-video, -bilde og -lyd stadig mer realistisk og overbevisende. Dette utnyttes av kriminelle i cyberangrep, svindel og utpressing.

– Tidligere var det komplisert å lage en deepfake, men nå har teknologien blitt så avansert at selv folk med lite teknisk kunnskap kan bruke den. Det finnes også programmer du kan bruke for å forfalske identiteten din i sanntid, slik at du kan delta i et Teams-møte og både se og høres ut som nesten hvem som helst, forklarer sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

I en undersøkelse gjennomført for KnowBe4 svarte 1 000 nordmenn på hvor sikre de er på at de vil oppdage nettsvindel i form av en deepfake-video. 53 prosent er helt eller ganske sikre på at de vil greie å oppdage det.

– For å bli bedre rustet til å oppdage deepfake, er det viktigste du kan gjøre å bli mer bevisst på at dette skjer, og at det utgjør en trussel. Oktober er Nasjonal sikkerhetsmåned og en fin anledning til å sette deg inn i hva du bør se etter, sier Wieringa.

Teknologien som utnyttes i deepfake-svindel utvikles raskt og blir stadig vanskeligere å gjennomskue, men det er noen tegn du kan se etter.

– Selv om teknologien etter hvert er blitt veldig bra, er det fortsatt ofte noen defekter eller forvrengninger. Dette vises ofte på øynene eller håret, som det er vanskelig å få til bra i deepfake. Du kan også se etter uoverensstemmelser mellom leppe-, lyd- og ansiktsbevegelser, og se på om belysning og skygger ser realistiske ut, råder Wieringa.

– En annen måte å sjekke om en video kan være en deepfake, er å vurdere om kilden som publiserte den er en pålitelig kilde. Hvis du er usikker på om noen du snakker med på telefon eller over Teams utnytter deepfake, bør du stille kontrollspørsmål til personen, sier Wieringa.

Sikkerhetsekspertens siste råd er å unngå å «gi ammunisjon» til svindlere som ønsker å utnytte deepfake. For å kunne lage det, må de ta utgangspunkt i virkelige bilder, videoer eller stemmeopptak.

– Vi lever i en tid der mange deler mye fra livet i sosiale medier, både ledere og influensere. Vi ser også at sosiale medier-kanaler belønner videoer. Det gjør jobben enklere for svindlere, sier Wieringa.

– Det dukker stadig opp nye influensere, som ønsker å få flest mulig følgere, men også ledere som bruker sosiale medier for å kommunisere med omverdenen. De bør være klar over risikoen de utsetter seg for ved å dele bilder, opptak av stemmen sin og videoer. For å unngå å bli etterlignet i en deepfake bør du begrense tilstedeværelsen din på sosiale medier, råder sikkerhetseksperten. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.