Slår alarm om privat kjøp og salg av bruktbil

eiendom bodø

Mange bodøværinger kjøper en brukt bil fra en privatperson, særlig via internett, men mange vet ikke hvilken risiko de utsetter seg selv for.

Hvert år omsetter privatpersoner i Nord-Norge bruktbiler for over 1,2 milliarder kroner uten skriftlig kontrakt. Dette er det største innhugget i folks privatøkonomi som foregår uten sikkerhet.

Kostbar risiko
Privatmarkedet har blitt en betydelig del av det totale norske bruktbilmarkedet, og i 2017 ble det lagt ut rekordmange annonser for bruktbil på FINN. Basert på tall fra NAF og Forbrukerrådet anslår SpareBank 1 Nord-Norge at mer enn 7 000 bruktbiler omsettes mellom privatpersoner i Nord-Norge uten kontrakt hvert år.

– Gjør man dette på feil måte kan resultatet bli både økonomiske belastninger og vanskelige konflikter. Tar vi utgangspunkt i gjennomsnittsprisen på en bruktbil, og ser på antallet som ikke bruker kontrakt, snakker vi om et marked der mer enn 1,2 milliarder kroner flyttes mellom mennesker uten noen form for sikkerhet. Man spiller rett og slett russisk rulett med egen økonomi, sier leder privatmarked i SpareBank 1 Finans Nord-Norge, Hege Skaue

SpareBank 1 har analysert det private bruktbilmarkedet i forbindelse med lanseringen av TUT, en heldigital løsning for trygt privat kjøp og salg av bruktbil. Analysen viser at bruktbil utgjør samfunnets største omsetning mellom privatpersoner som foregår uten kontrakt.

– Vi er opptatt av å bruke kontrakter på svært mange områder, og enten det er snakk om mobilabonnement eller å leie ut leiligheten din så er kontrakt noe i dag vi både krever og forventer. At det samme ikke er tilfelle når man snakker om bilsalg er alarmerende, sier Skaue.

Bil troner på klagetoppen
Hvert år mottar Forbrukerrådet 9 000 klager som omhandler bruktbil, og en overvekt av klagene går på privatselgere. Mye tilsier dessuten at problemet er økende: Bare fra 2016 til 2017 økte antall klager med 22 prosent.

– Kjøp og salg av bruktbil er på klagetoppen hos Forbrukerrådet. Dette er naturlig, all den tid man ikke bruker kontrakter som regulerer ansvaret når bilen skifter eier. Her er det trolig også store mørketall, for det er mange som ikke klager inn sin sak innfor forbrukerinstansene. I dag finnes det digitale løsninger som gir stor trygghet med liten innsats. Så det er rett og slett ingen grunn til ikke å bruke kontrakt, sier Skaue.

TUT veileder både selger og kjøper gjennom trinnene til en trygg bilhandel. At begge bruker BankID for å identifisere seg og signere avtalen sikrer en trygg transaksjon.

– Selger får sikker betaling via banken, og unngår svindel ved at man må bruke BankID. Gjennom løsningen får man også enkelt tilgang til en digital kjøpekontrakt, forteller Skaue.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.