Skatteetaten forenkler bryllupsforberedelsene

sommer bryllup

Skatteetaten lanserer en ny, digital innloggingstjeneste for prøving av ekteskapsvilkår. Det betyr at par som ønsker å gifte seg, heretter kan logge seg inn via skatteetaten.no, invitere forlover eller vitne til å gjøre det samme, og på kort tid få behandlet sin søknad om ekteskapsprøving digitalt. Løsningen er enkel, rask og sikker.

I en prøveperiode har Skatteetaten invitert par som planlegger å gifte seg i sommer til å teste ordningen. Nær åtte av ti saker har så langt gått til helautomatisk behandling. Da har paret umiddelbart fått tildelt prøvingsattest i Altinn.

Brukeropplevelsen har vært positiv: «Gjort på få minutter. «Helt perfekt», «Enkel, intuitiv og lett å følge», «Sømløst og knirkefritt», og «Vi fikk umiddelbart tilsendt prøvingsattest», er blant tilbakemeldingene.

Rask og sikker løsning
Tidligere har brudepar og vitner måttet fylle ut papirskjema og sende disse per brevpost til skattekontoret for manuell behandling, før prøvingsattest ble sendt tilbake til brudeparet 2-3 uker senere, også det med brevpost.

Nå er hele denne prosessen digitalisert. Det gjør det mye enklere å søke om prøving av ekteskapsvilkårene.

Kan gjøres hvor som helst
Ragnar Morken og Maria Lines Arntzen som er blant de som har testet ut den nye digitale løsningen, er overrasket over at tjenesten ikke var digitalisert tidligere, og var glade for å kunne bruke den nye løsningen.

– Det fremstår meningsløst å skulle gjøre dette på papir. Med den digitale løsningen kunne det gjøres mer eller mindre når og hvor som helst. Underveis da jeg fylte ut skjemaet, ringte jeg min forlover som satt på bussen og kunne fikse sin del umiddelbart, sier Ragnar.

Elektronisk kommunikasjon via Altinn
De nye, digitale prøvingsattestene er godkjent uten stempel og signatur, fordi den er utstedt digitalt fra Folkeregisteret. Prøvingsattesten sendes brudeparet elektronisk i Altinn.

Foreløpig er det kun søknad om prøving av ekteskap etter norsk rett som Skatteetaten har digitalisert, men etter hvert vil også par som ønsker å gifte seg etter utenlandsk rett kunne benytte løsningen

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.