– Samme passord overalt? Da ber du om å bli hacket!

abonner

Det sier Einar Brekken som jobber med ID-sikring i Frende Forsikring. Tall fra NorSis viser også at tre av ti nordmenn deler passordene sine med andre.

– Hvis andre får tilgang til e-posten din kan de få tilgang til en rekke andre tjenester og skape enorme problemer for deg. Ikke minst økonomisk, sier Brekken i Frende.

I en undersøkelse sikkerhetsekspertene i cxLoyalty har gjort svarer en av tre at de ikke vet at det er en sikkerhetsrisiko å ha samme passord på alle plattformer.

Pass deg for ID-tyven
– Da kan ID-tyveri bli resultatet og tyven kan for eksempel kjøpe varer eller ta opp lån i ditt navn, sier Rikard af Sandeberg, som er administrerende direktør i cxLoyalty.

Kun 20 prosent av oss føler oss trygge på vår egen evne til å begrense skadene ved ID-tyveri, viser cxLoyaltys undersøkelse.

– Det er veldig mange som fortsatt har passord som består av navnet til barn, partner eller kjæledyr, i tillegg til fødselsår. «Passord123» eller å alltid be om nye passord tilsendt på e-post er andre gjengangere, sier Einar Brekken i Frende.

Slik øker du sikkerheten 
– Du bruker e-postadressen din for å lage profiler ulike steder rett som det er. Hvis passordet til e-posten din er det samme som du bruker alle andre steder, er du på tynn is sikkerhetsmessig, sier Sandeberg.

Bruk derfor et helt unikt passord for e-posten din og aktiver to-trinnsbekreftelse.

– På den måten må du også oppgi en tallkode du får tilsendt på SMS eller i en autentiseringsapp. Da får du et ekstra sikkerhetsnivå på e-posten din, sier Sandeberg.

Hvis du ikke har totrinnsbekreftelse anbefaler nettvett.no at du bytter passord hvert år. Også her er mange nordmenn for dårlige. En fersk undersøkelse Frende Forsikring har gjort viser at halvparten bytter passord på e-post og sosiale medier sjeldnere enn dette. 10 prosent bytter aldri.

Rydd opp i kontoer 
Rikard af Sandeberg anbefaler at du sorterer kontoene dine på nettet som en klesgarderobe. Fjern det som ikke brukes.

– Det er ikke noe poeng å ha aktive kontoer med passord som kan hackes uten at du bruker kontoen engang, sier han.

Hva er et godt passord? 
Du bør velge passord du selv klarer å huske, men som samtidig er vanskelig å gjette.

– Hukommelsen vår fungerer slik at gode assosiasjoner gjør det lettere å huske. Velg derfor gjerne et passord du kan visualisere eller har spesielle minner til, sier produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring.

Fordelen med å huske passordene dine er at det blir lettere å logge deg inn uansett hvor du er – enten det er på jobb, på ferie eller hjemme.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.