Så mange sjekker mobilen bak rattet

bil mobil

Fire av ti sier at de har lest eller skrevet tekstmelding mens de kjører bil. – Mobilbruk i bil er livsfarlig. Det må folk skjønne før det er for sent. Det sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring, som har gjennomført undersøkelsen.

– Fire av ti er kort og godt fire for mange, men vi er dessverre ikke overrasket. Vår erfaring er at svært mange bilister bruker elektronisk utstyr mens de kjører bil, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent ved Trafikkorpset ved Oslo politidistrikt om undersøkelsen til Frende.

Trygg Trafikk rister også på hodet over tallene.

– Dette er faktisk er stort problem. Oppmerksomhetssvikt som følge av SMS-bruk bak rattet er nok en god forklaring på uforklarlige ulykker. Dette må det bli en slutt på med en gang, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen.

Koster milliarder og går utover alle
Forsikringsbransjen ser mange ulykker som skyldes uoppmerksom kjøring.

– Påkjørsler bakfra er typisk for ulykker som ofte skyldes uvettig mobilbruk. Mobilen piper, du slenger et blikk på den og plutselig har du kjørt på bilen foran deg, sier fagsjefen i Frende.

Hvert år koster påkjørsler bakfra forsikringsselskapene enorme summer. Tall fra Finans Norge viser at bransjen har registrert nesten 50.000 slike ulykker i 2017 og første halvdel av 2018. Erstatningsbeløpene for disse har bikket en milliard kroner.

– Mye kunne vært spart om folk hadde fulgt bedre med. Og husk at jo mer forsikringsselskapene må betale ut, jo høyere blir prisen på bilforsikringene. Uoppmerksomhet og sløvhet går utover oss alle, sier Roger Ytre-Hauge.

Tusenlappene ryker fort hvis du blir tatt
Politiet ser ikke blidt på mobilbruk bak rattet.

– Straffereaksjonen avhenger av situasjonen. Hvis det er snakk om en ren mobilsituasjon får du en bot på 1700 kroner, sier politioverbetjent Finn Erik Grønli.

– Og hvis du kjører på noen eller krasjer blir regningen langt høyere. Det er rett og slett ikke verdt å ta sjansen. Snappen ligger der når du har parkert også, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

Politiet er glade for at det settes fokus på temaet.

– Det er viktig med holdningsskapende arbeid. At mennesker i dag har livet sitt på telefonen gir noen klare negative utfordringer. Mange tiltak kan iverksettes, for eksempel prikkbelastning på førerkortet, sier Grønli fra Oslo politidistrikt.

Verst i 30-årene
Den aldersgruppen som er desidert verst er de mellom 30 og 39 år. Her sier hele 61 prosent at de har lest eller skrevet meldinger mens de kjører.

– Dette er en aldersgruppe som ikke klarer å la være. På trikken i går satt 98 prosent av de rundt meg og så på skjermen. Det er vel ikke så enkelt å forandre denne vanen når de skal kjøre bil. Her er det behov for voksenopplæring, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Han påpeker at hvis du kjører i 80 km/t og ser i fire sekunder på mobilen har du forflyttet deg 88 meter.

De eldste er flinkest
Bare 16 prosent av de over 60 at de sjekker mobilen mens de kjører.

– Det blir for enkelt å tro at de over 60 ikke har smarttelefoner og apper som pirrer nysgjerrigheten. Her er erfaring fra et langt liv i trafikken viktig. De eldre har tydeligvis mer respekt for egen og andres sikkerhet i trafikken, sier Roger Ytre-Hauge.

Undersøkelsen som YouGov har utført på vegne av Frende Forsikring viser at menn er langt verre enn kvinner når det gjelder mobilbruk bak rattet. 47 prosent av menn innrømmer at de gjør dette, mot 35 prosent av kvinner.

FAKTA: Disse aldersgruppene bruker mobilen mest mens de kjører
Så mange prosent i ulike aldersgrupper har lest eller skrevet tekstmelding mens de kjører.

18-29 år: 56 %
30-39 år: 61 %
40-49 år: 49 %
50-59 år: 40 %
60+: 16 %

Kilde: YouGov/Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.