Rivende TV-utvikling gjennom 50 år med fotball-VM

iphone

Fra 20 tommer og farge-TV som luksus i 1970, til supertynne og smarte 4K OLED-skjermer på 55 tommer i dag. TV-ene har utviklet seg minst like mye som fotballspillet de siste 50 årene.

Fotball-VM i Russland sparkes i gang om få dager, og hos Elkjøp merker man så definitivt at et av årets TV-høydepunkt står for døren.

– Vi pleier å se solide hopp i salgstallene for TV i ukene og dagene før store idrettsarrangementer, som Ski-VM, OL og store fotballmesterskap, og det har vi så definitivt fått denne gang også. De to siste ukene har vi solgt rundt 30 prosent flere TV-er enn ved samme periode i fjor og det er de større modellene nordmenn nå går for. TV-er på 75 tommer og oppover selger vi dobbelt så mange av sammenlignet med i fjor, sier Kristian Pedersen, salgssjef for Lyd & Bilde for Elkjøp Norge.

Denne trenden bekreftes av Stiftelsen Elektronikkbransjen, som også ser at den norske TV-kunden for alvor har fått øynene opp for Ultra HD-TV-er. Faktisk står UHD-modeller for hele 85 prosent av det totale salget av TV-er i Norge i disse dager, sammenlignet med 47 prosent i 2017.

– Nordmenn liker å kjøpe blant toppmodellene når vi handler TV, og samtidig finner vi UHD-støtte i stadig flere TVer, også litt lengre ned i prissjiktet, sier administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Større og litt dyrere TV-er
Folkestørrelsen, altså TV-størrelsen flest nordmenn ender opp med å ta med seg ut av butikken, ligger nå mellom 55 og 65 tommer.

Pedersen fra Elkjøp forteller at OLED-modeller også er i ferd med å bli mer populære, og at 10 prosent av alle TV-er elektronikkjeden nå selger har denne teknologien.

Elkjøp-kundene bruker også litt mer penger enn før når de først kjøper ny TV, og snittverdien på apparatene som selges har steget med drøye 13 prosent sammenlignet med fjoråret.

Videre er nesten alle TV-er nordmenn i dag handler Smart-TV-er (96 prosent) med 4K-oppløsning (92 prosent). Samtidig skal man ikke mange fotball-VM-er tilbake før TV-markedet og teknologien så helt annerledes ut.

Farge-TV var luksus
Året er 1970 og fotball-VM blir avholdt i Mexico. Pelé dominerer mesterskapet mens svart-hvitt-TV-er på 20 tommer fremdeles dominerer hjemme i stuene til folk. Er man heldig og har tilgang til de aller nyeste produktene kan man imidlertid for første gang se en VM-finale i farger, der Brasil vinner 4-1 mot Italia.

Fire år senere vinner Vest-Tyskland 2-1 mot Nederland i finalen, i et mesterskap som seierherren selv arrangerer. Farge-TV-en har da for alvor gjort sitt inntog i norske hjem, og standardskjermen har blitt litt større. 25 tommer er den såkalte folkestørrelsen.

Hopper vi til 1980-tallet, der Italia tar pokalen i Spania 1982 og Argentina vinner 3-2 mot Vest-Tyskland i 1986 i Mexico, har standard-TV-en blitt enda litt større og det er nå 28 tommer som gjelder.

– Det man må huske på er at på 80-tallet var fremdeles TV-ene i de fleste stuer basert på katodestrålerør. Disse besto av glass og inni var det et vakuum som elektronene kunne bevege seg i. Selve veggene på disse apparatene måtte være tykke, og det begrenset naturligvis størrelsen på røret til 29 til 32 tommer på grunn av vekt og kostnad, sier Kristian Pedersen, salgssjef for Lyd & Bilde hos Elkjøp Norge.

Han minner videre om at oppløsningen i de analoge PAL-bildene fra disse TV-ene ikke egnet seg noe særlig på store skjermer.

Plasmaen dukker opp
Spoler vi litt frem – til begynnelsen av 2000-tallet – har de første såkalte plasma-skjermene begynt å dukke opp og TV-ene vi finner i norske fotball-interesserte hjem har vokst videre.

I fotball-VM i 2002, som Sør-Korea og Japan arrangerer sammen, vinner Brasil 2-0 i finalen mot Tyskland.

Fire år senere er et Italia som stikker av med VM-pokalen – etter å ha slått Frankrike på straffesparkkonkurranse i finalen – og nå har flatskjermene virkelig fått fotfeste i Norge. Salgsvinnerne er nå på 32 tommer, og det selges for første gang noen sinne over en halv million TV-er i året her til lands.

Hopper vi enda et par fotball-VM-er frem har vi altså kommet til årets mesterskap i Russland, der OLED, Smart-TV og 4K-oppløsning er de sentrale begrepene. Og selv om mye har forandret seg siden 1970-tallet er det enkelte ting som er ved det gamle. Rundt 50 år etter Pelés herjinger i Mexico-VM er Brasil igjen favoritt til å hente hjem pokalen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.