Ferske tall fra en undersøkelse utført av YouGov i november 2019 på vegne av MatPrat, viser at den tradisjonsrike menyen med ribbe eller pinnekjøtt fortsatt er nordmenns soleklare julefavoritter. Men ribbe er mest populært i Nord-Norge.
40 % velger ribbe når de blir spurt om hva de helst vil ha til middag på julaften, mens pinnekjøttet er en klar nummer to med 39%. Kalkun er det tredje mest populære alternativet på julebordet, med 10%.
– De nye tallene bekrefter hvor viktige julematen er for oss nordmenn, til jul skal vi kose oss litt ekstra og da er tradisjonene viktig, sier kommunikasjonssjef Marthe Helene Bogerud i MatPrat.
Det er fortsatt ribbe som dominerer på Østlandet og pinnekjøtt er mest populært på Vestlandet, slik det alltid har vært. Kalkunen er størst på Sørlandet, men likevel foretrekker 50% av sørlendingene ribbe og 24% pinnekjøtt. I Trøndelag og Nord-Norge spiser 57% ribbe og 34% pinnekjøtt.
Riskrem er fortsatt favoritt-desserten i landet (37%), multekrem på andreplass med 17% og 10% foretrekker karamellpudding. Men også desserten viser noen regionale forskjeller: multekremen er desidert mest populær i Trøndelag og Nord-Norge, og karamellpuddingen har flest spisere på Østlandet.
Dette vil vi helst spise på julaften: (totalt for alle aldersgrupper)
1) Ribbe (40%)
2) Pinnekjøtt (39%)
3) Kalkun (10%)
4) Skinkestek (6%)
5) Lutefisk (5 %)
6) Torsk (5%)
7) And (5%)
8) Koldtbord (4%)
9) Vegetarmat (4%)
10) Pizza (3%)