Rekordkjøp av aksjefond i desember

forex aksjer fond

Nordnets fondskunder nettokjøpte aksjefond for 372 millioner i desember. Det er rekord i 2019, og viser at fondskundene tror på videre børsoppgang.

2019 har vært et uvanlig godt år for norske fondskunder, oppsummerer Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. 

– Globale aksjefond er den største fondskategorien i nordmenns fondssparing, foran norske aksjefond, ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening. Et globalt aksjeindeksfond har steget om lag 30 prosent i 2019 målt i norske kroner, noe som er uvanlig mye. Det tilsvarer renteinntektene på minst ti år med banksparing, kommenterer Sættem. 

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 403 millioner kroner i desember. Aksjefond ble kjøpt for 372 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 17 millioner. Rentefond ble kjøpt for 14 millioner. Et så høyt nettokjøp av aksjefond er rekord for en enkeltmåned i 2019.

Desember ble nok en sterk børsmåned globalt, og de amerikanske børsene nådde nye rekordnoteringer for n’te gang i år. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steg 3 prosent, og Euro Stoxx 50 steg 2 prosent. Oslo Børs endte måneden opp 3 prosent.

Ved utgangen av 2018 var det pessimisme og mørke skyer som preget finansmarkedene. Høsten 2018 falt det amerikanske aksjemarkedet med nesten 20 prosent, og flere analytikere snakket om et forestående krakk. Men så snudde stemningen. 

– De fleste peker på helomvendingen til den amerikanske sentralbanken ved inngangen til 2019 som den utløsende faktoren. Fra å signalisere flere renteøkninger, snakket plutselig USAs sentralbanksjef Powell om at han ikke hadde noe hastverk med å øke rentene, men tvert imot ville endre sin plan hvis nødvendig, forteller Sættem.       

Historien viser at hver gang børsene har falt, har den amerikanske og den europeiske sentralbanken gått inn med tiltak for å stoppe fallet. 

– Ordtaket «Don’t fight the Fed» er fortsatt gjeldende, mener spareøkonomen, og viser til at det normalt har vært god avkastning på den amerikanske børsen i etterkant av rentekutt fra Fed.

De tre mest kjøpte fondene i desember er DNB Teknologi, DNB Global Indeks og KLP AksjeGlobal Indeks V. 

– Disse fondene har ligget på kjøpstoppen lenge blant våre kunder, forteller Sættem. 

Salgslisten toppes av Alfred Berg Gambak, Black Rock World Gold Fund og Nordnet Superfondet Norge. 

– Salg av norske aksjefond er en trend vi har sett en stund. Fond som investerer i gull var populært blant våre kunder høsten 2018 og inn i 2019, men har gått av moten nå som børsene peker oppover igjen, avslutter spareøkonomen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.