Q-Meieriene: Ti prosent økning ti år på rad

q-meieriene

2018 var nok et bra år for den lille utfordreren i meierisektoren og Q-Meieriene økte salget med over 200 millioner kroner. Sjefen bak det hele gir forbrukerne æren for at de øker innenfor alle produktgrupper.

Historisk mislykkes ni av ti innovasjoner, men Q-Meieriene har økt treffprosenten sin etter at de involverte forbrukerne i innovasjonsprosessen.

Øker i et nedadgående marked
Selv om de kan skryte av rekordhøye markedsandeler på tradisjonelle meieriprodukter som melk, fløte og rømme så er veksten størst innen yoghurt og Skyr®. Sistnevnte produkt lanserte Myrdahl for ti år siden og han har ikke sett seg tilbake.

– Vi er fremdeles et lite meieri, sier Myrdahl og peker på at deres største konkurrent fremdeles er superdominante med markedsandeler mellom 70 og 100 prosent.

Les også:  MatPrat: Kvinner skal bake og pynte i jula, menn skal slappe av

Meieriet har lansert mange innovasjoner i yoghurthyllene, men opplever at konkurransen er tøff. Selv med suksesser som Skyr® og yoghurt på pose så har Myrdahl og co bare 13 prosent av totalmarkedet. Men det er likevel flere lyspunkt.

– Vi har 23 prosent økning i et yoghurtmarked som totalt går ned 0,8 prosent. Det skyldes ene og alene åpne, forbrukerdrevne innovasjoner. Vi kan blant annet takke Pia for Skyr® Luftig og Ida for Skyr® Is, sier Myrdahl som nå også har trykket telefonnummeret sitt på flere millioner melkekartonger for å komme enda nærmere forbrukerne.

– Litt av makten er gitt tilbake til forbrukerne. Hver eneste dag får vi tips og ideer til nye produkter. Vi kan selvfølgelig ikke lansere alle, men vi får en daglig input på hvordan vi kan gjøre ting på en smartere og bedre måte, sier leder for forbrukerdrevet innovasjon i Q, Mads Liabø.

Les også:  Ny rekord: Black Week ga pakkerekord for Posten

Hadde det ikke vært for den tette kommunikasjonen med forbrukerne hadde de ikke kunnet lansert suksessen Skyr Luftig i fjor vår.

– Ikke bare er yoghurtmoussen Skyr® Luftig blitt en vekstvinner i handelen, den har også rekruttert flere forbrukere til den tradisjonelle islandske yoghurten vår. Vi fant fort ut at variasjon er viktig i mellommåltidskategorien og det har vi sørget for å kunne tilby, sier styreleder i Q-Meieriene Kristine Aasheim.

Les også:  Virke: - Budsjettforliket løser få utfordringer for næringslivet

Alltid aktuell
På denne måten passer meieriet alltid på å være aktuelle, for i følge Q-sjefen er de uansett aldri bedre «enn den siste greien».

– Vi har vært heldige med at butikk-kjedene gir oss hylleplass til å faktisk forsøke nyhetene våre, sier Myrdahl som opplever at butikkene også er opptatte av å ta forbrukerne på alvor og derfor er åpne for å gi Q muligheten til å prøve og feile.

Myrdahl har faktisk laget et eget innovasjonsmuseum med produkter som har feilet.

– På ti år er det mange som har forsvunnet, sier Myrdahl som nå opplever at deres forbrukerdrevne innovasjoner overlever i butikkhyllene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.