Prosjektet «Er du sikker?» skal sikre barn og unge på nett

sopra steria

Da Cathrine Singstad (35) så at det var et hull i den digitale sikkerhetsopplæringen for barn og unge i Norge, bestemte hun seg for å ta saken i egne hender. Nå er hun blant annet klar for Arendalsuka med et splitter nytt konsept.

– Prosjektet «Er du sikker?» er et frivillig samarbeidsprosjekt med Sopra Steria, IKT-Norge og Lær Kidsa Koding. Vi utvikler et program for barn, ungdom og foreldre der vi knytter teknologi med nødvendige holdninger for å lykkes med sikkerheten til barn på nett, sier Singstad som til daglig jobber i konsulentselskapet Sopra Steria. 

Hun er initiativtaker og ildsjel bak prosjektet, som nå vokser raskt i popularitet. Programmaterialet, som er planlagt å være gratis, består av to uavhengige deler. Den ene er en serie med innhold utviklet for barne- og foreldremøter rundt omkring på landets grunnskoler, med foredrag, videoer, dialog og historier fra virkeligheten. Den andre delen skjer i klasserommet i løpet av skoletiden, eller som fritidsaktivitet, og består av interaktive aktiviteter for opplæring i teknologi og datasikkerhet.

Barn og Medier-undersøkelsen til Medietilsynet viser at nesten alle 10-åringer har smarttelefon, og at nesten 90 prosent av dagens 11-åringer er på sosiale medier. Nesten 50 prosent har delt andres film og bilder uten samtykke, og mange deler passordene sine med venner. Det meste av aktiviteten er uten foreldrenes innsikt. 

– De voksne henger etter, og foreldre, lærere, trenere og lignende som deltar i barn og unges hverdag trenger den nødvendige kompetansen, forståelsen og ressursene for å ta igjen forspranget. Dette vil kunne bidra til både tryggere deltagelse, og for å kunne sette gode og relevante grenser som kan fungere, sier Singstad.

Hun fremhever at dette er mye av motivasjonen til prosjekt “Er du sikker?”, og at målet er å nå barn og unge over hele landet med det frivillige tilbudet for å øke forståelsen for sikkerhet. 

– Planen er å rigge en forvaltningsmodell lignende «Lær Kidsa Koding» sin. Det er en frivillig bevegelse, et løst organisert frivillig nettverk av av lokale grupper, privatpersoner, myndigheter, skoler og bedrifter som kan hjelpe hverandre på tvers av landet. Det vil gjøre at flere kan delta inn, både enkeltpersoner og virksomheter. Og det er flere måter å bidra på, for eksempel med tid/mennesker, penger, ting/teknologi, arenaer, og lignende. Her er det bare å ta kontakt med oss, så kan flere bli med videre på “Er du sikker?”-reisen, sier Singstad.

For det å få så mange som mulig med på reisen, er nemlig drømmen til 35-åringen fra Asker. Hun er nemlig litt over gjennomsnittet opptatt av digitalisering, sikkerhet og personvern – ettersom hun har en kombinert grad innen IT og juss. Bakgrunnen hennes bidrar til en god forståelse av samspillet mellom teknologi, mennesker og regelverk. Etter at Singstad fikk egne barn har også interessen for hvordan dette påvirker barn og unge, økt. Kombinasjonen av hennes bakgrunn og hennes interesse for sikkerhet for barn og unge, gjorde at hun tidlig tok initiativ til «Er du sikker?».

– Da jeg ble ansatt i Sopra Steria fikk jeg høre at dette var initiativenes hus, et sted der gode initiativer ble heiet frem, og hvor mulighetene for gjennomføring var store. I en av de første samtalene mine med direktøren for Business Consulting i Sopra Steria, Lillian Røstad, diskuterte vi ideen med «Cyber Security for Kids». Hun oppfordret meg til å legge ut en melding internt for å lodde stemningen blant mine kollegaer og høre om flere ønsket å bli med, og plutselig var vi en gjeng engasjerte folk, sier Singstad og fortsetter: 

– Vi fikk også med oss sikkerhetsguru Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge og Lær Kidsa koding. Nå, et år senere, er vi fortsatt en god gjeng som står på med dette prosjektet, og vi har flere kule planer og foredrag både foran og bak oss i tid. For eksempel holdt vi nylig et foredrag for barn, unge og foreldre på familiearrangementet Egmont Future weekend, i tillegg til foreldremøter, og foredrag i fagmiljøer. I nærmeste fremtid blir vi å se på Arendalsuka den 12. august, og ISF Sikkerhetsfestivalen 26. til 28. august.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.