Politiet og FINN.no inngår ny avtale om omsetning av brukte kjøretøy

finn politi

2. november signerte Oslo politidistrikt, landets øvrige distrikt og FINN en avtale som gjelder omsetning av brukte kjøretøy. Avtalen har som formål å forhindre omsetning av stjålne eller ulovlige kjøretøy gjennom markedsplassen FINN, samt øke publikums trygghet ved kjøp av kjøretøy gjennom FINN.

– Vi ønsker å bidra til en opprydding i dette markedet. Den bør selvsagt være landsomfattende siden også FINN dekker hele landet. Derfor er det både riktig og viktig at vi har fått med både Oslopolitiet og resten av landets politidistrikt, sier Geir Petter Gjefsen, sikkerhetssjef i FINN.

Av avtalen kommer det frem at man må ha brukthandelbevilling fra første solgte bil, dersom salget skjer med næringsformål. Avgjørelsen om dette er næringsvirksomhet eller ikke ligger hos politiet, som vil bistå FINN i vurderingen av om selger kan kategoriseres som næringsdrivende.

– Enkelte selger over 200 biler årlig
I 2017 ble det foretatt rundt 470 000 bruktbilkjøp i Norge. FINN står for omtrent 90 prosent av markedet, og har så langt i 2018 registrert nesten 400 000 bilkjøp på markedsplassen. Dette utgjør en samlet verdi på 120 milliarder kroner og en snittpris på 202 000 kr per bil.

– Antall biler som legges ut hos private og forhandlere er omtrent likt fordelt, men merkeforhandlerne har den største omsetningen, noe som blant annet skyldes at gjennomsnittsalderen på bilene hos merkeforhandleren er lavere enn hos private, sier Eirik Håstein, produktdirektør for FINN motor.

– Blant de private selgerne finner vi også de som driver stort, og vi har registrert enkelte som selger over 200 biler årlig. Dette ønsker vi nå å rydde opp i. Selger man så mange biler, er det næringsvirksomhet. Det betyr registrering som firma for å drive med bruktbilsalg, fortsetter Håstein.

Politiinspektør Jan Eirik Thomassen i Oslo politidistrikt er godt fornøyd med å ha inngått en avtale med FINN på dette området, og anser det som god forebygging.

– Vi tror at avtalen vil bidra til å få kontroll på useriøse aktører som selger biler som omsettes svart og som ikke burde vært på veien. I tillegg tror vi at dette vil bidra til å øke tryggheten for folk når de skal handle bil på FINN, slik at de vet hvem de handler fra, sier Jan Eirik Thomassen.

Tryggere bruktbilkjøp
Fremover vil FINN, ved hjelp av politiet, kontrollere dagens bilselgere for å sikre at de opererer i henhold til regelverket. Personer og virksomheter som ikke kan fremlegge gyldig tillatelse fra politiet, vil ikke få tilgang til å annonsere salg av bruktbiler på FINN.

– FINN skal være et transparent og seriøst marked. Oppdraget vårt er å hjelpe folk til å ta smarte valg, og da må vi sørge for at bilkjøperne får de rettighetene de har krav på når de kjøper bil på FINN.

– Det betyr for eksempel at man har rett på 5 års reklamasjonsrett når man kjøper bil fra forhandler, i stedet for 2 år som er kravet ved kjøp av bil fra en privatperson, sier Eirik Håstein.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.