Penelope Lea – Norges svar på Greta Thunberg?

UNICEF Norge

Norske Penelope Lea (15) er den første klima- og miljøaktivisten noen gang valgt som ambassadør i hele UNICEF-systemet. Hun er også den nest yngste.

Lea har vært miljøaktivist siden hun var åtte år gammel, og ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo som 11-åring. Hun har ledet Barnas Klimapanel og holdt appeller både under FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka og på TV.

Nå tar hun fatt på rollen som ambassadør for UNICEF Norge. Ett av målene er å kunne påvirke beslutningstakere til å handle umiddelbart for å stoppe klimaendringene og bekjempe konsekvensene.

– Klimakampen er en kamp for barns rettigheter, trygghet og barns fremtid. Alt det grunnleggende vi trenger for å leve. UNICEF arbeider for barn over hele verden og jeg er utrolig glad for å få jobbe sammen med dem. Jeg er så klar og utålmodig, for å gi alt jeg kan for å bidra i dette arbeidet, sier Penelope Lea.

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, peker på at klimaendringer er en sak som angår alle nåtidens og fremtidens barn.

– I dag er barn og unge blant de som tydeligst ser de enorme utfordringene og de nye mulighetene som ligger foran oss. Vi gjør klokt i å lytte til dem. Barna er bærere av vår felles fremtid, og her ligger kjernen i UNICEFs oppdrag – å løfte frem barnas stemmer og kjempe for deres rettigheter. Barn som er modige nok til å kjempe for det de tror på, slik som Penelope Lea gjør, skal vite at de har verdens største hjelpeorganisasjon i ryggen. Ved å velge henne til vår ambassadør, håper vi å inspirere flere barn til å ytre sine meninger, sier Viken.

Hver eneste dag møter UNICEF utfordringer forårsaket av klimaendringer. Naturkatastrofer, tørke, oversvømmelser og luftforurensning er alvorlige problemer som påvirker millioner av barn over hele verden. Vi så dette tidligere i år med syklonen Idai i Mosambik, og vi så det nå nettopp på Bahamas. UNICEF skal gjøre mer for barna som påvirkes av klimaendringene, ikke bare i form av nødhjelp, men også ved å være en del av løsningen.

Lea peker på at vi må alle jobbe sammen for å stanse klimaendringene. Hun kaller det en soladiritetskamp.

– Men klimaendringer treffer så usolidarisk. De treffer oss alle. Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer. Det handler om innstilling nå. Vi må skape samhold og tørre å ta inn over oss den situasjonen vi er i. Så må vi handle, sier hun.

Viken mener Lea har en fantastisk evne til å nå gjennom både til barn og voksne.

– Hun er uredd, ambisiøs og ekstremt kunnskapsrik. Hun er en inspirasjon for veldig mange, blant andre meg. Jeg gleder meg til samarbeidet og til hva vi kan få til sammen, sier generalsekretæren.

– I år feirer vi FNs barnerettigheters 30-årsjubileum. Da passer det veldig godt å få en ung engasjert stemme som Penelope Lea på laget for å bidra til at barn i Norge virkelig blir tatt på alvor.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.