Pass opp for giftige sopper for hunden!

hund

Høsten er høysesong for sopp. Mange sopper er velsmakende og kan brukes til mat, mens andre er livsfarlige. Her ser du hvilke sopper du bør være oppmerksom på når du har med hunden din på tur.

Ikke alle hunder er interessert i sopp, men noen er matglade og tar seg gjerne en smakebit av viltvekster. Soppsesongen varierer, men blir stadig lengre i takt med klimaendringene. Soppsesongen starter enkelte steder allerede i juni og avsluttes så sent som i desember. Soppen finnes ikke bare i skogen, men også i hager og langs veien.

Det finnes omtrent 60 giftige sopparter i Norge. 

– Enkelte sopptyper er så giftige at selv en liten bit eller slikking er nok til at hunden blir påvirket, sier veterinær i Agria Dyreforsikring, Marte Ottesen.

En god tommelfingerregel er at soppene som er farlige for mennesker også er farlige for hunder. De giftigste soppene i Norge som kan forårsake død hos hund er hvit fluesopp, grønn fluesopp, trevlesopper, rød fluesopp, brun fluesopp, panterfluesopp, flatklokkehatt, sandmorkel og giftslørsopp (spiss og butt). Fleinsopp og røyksopp er ikke like giftige, men kan få alvorlige konsekvenser.

Symptomene varierer etter hvilken type sopp hunden har fått i seg, og kan komme allerede etter noen få minutter og opptil noen dager. Her ser du symptomene ved de ulike soppene:

  • Hvit og grønn fluesopp – svært giftig. Forgiftningen skjer i tre faser, hvor fase én ofte inntreffer rundt 6-24 timer etter inntaket av soppen. Symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og blodig diaré. Deretter er det en fase uten symptomer, men etter 36-48 timer kan hunden få lavt blodsukker, leversvikt, nedstemthet, nedsatt koordinasjon av bevegelser, kramper og koma.
  • Trevlesopper (lumsk traktsopp, løvtraktsopp og reddikkhette) – kan gi alvorlige forgiftninger og dødsfall. Symptomene vises ofte raskt, etter noen minutter og opptil to timer etter inntak. Symptomer er sikling, oppkast, diaré og vanskeligheter med å puste. Alvorlig forgiftning med sjokk og dødsfall kan forekomme.
  • Rød fluesopp, brun fluesopp og panterfluesopp – moderat til alvorlig forgiftning hos hund. Symptomer kommer vanligvis i løpet av 30 minutter til 2 timer etter inntak. Symptomer er spyttproduksjon, oppkast og diaré. Deretter kan det komme symptomer som nedsatt koordinasjon, forvirring, muskelrykninger, skjelvinger og sløvhet. Ved alvorlig forgiftning kan det komme kramper og hunden kan havne i en koma-aktig tilstand.
  • Giftslørsopp (spiss og butt) – trolig svært giftig. Symptomer som oppkast, diaré, anoreksi og magesmerter, men disse vises først etter noen dager. I mellomtiden kan det ha leverskader og nyresvikt.
  • Flatklokkehatt – kan gi forgiftning. Tilsvarende symptomer som hvit og grønn fluesopp, bare mer moderate.
  • Sandmorkel – kan gi forgiftning. Symptomer kommer vanligvis innen 6-12 timer etter inntak. Symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Ved moderat til alvorlig forgiftning kan hunden bli urolig, få kramper og havne i en koma-aktig tilstand. Hunden kan også få leversvikt og nyresvik.
  • Fleinsopp – begrenset erfaring med forgiftning. Symptomer kommer vanligvis fra mellom 15 minutter til 4 timer etter inntak. Symptomer er uro, aggressivitet, nedsatt koordinasjon, og hallusinasjoner. Større pupiller, rask puls, forhøyet kroppstemperatur og kramper kan også forekomme.
  • Røyksopper – inhalasjon fra modne røyksopper kan gi lette symptomer som hypersalivasjon, oppkast og diaré. Kommer vanligvis etter mellom 30 minutter til 3 timer etter inntak.

Soppkontrollen har samlet informasjon om de ulike sopptypene. Se her for å lese mer og se illustrasjoner.

Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg en giftig sopp, om så små mengder, er det viktig å ta den med til veterinæren så snart som mulig. Har du mulighet bør du ta med en bit av soppen til veterinæren slik at man enklere kan identifisere soppen. På den måten er det enklere å gi riktig behandling. Hvis du ikke vet hvilken sopp det er snakk om kan det hjelpe å beskrive området hunden fikk i seg soppen – besto terrenget av mose, lyng eller gress? Og var det bjørk, gran eller eiketrær i nærheten? 

Behandlingsformen varierer etter type sopp, men ofte blir det brukt et brekkmiddel, kull og i noen tilfeller væskebehandling. 

– Hvis det er kort tid etter inntak vil veterinæren gi et brekkmiddel slik at hunden kaster opp. Er det lengre tid etter inntak slik at ikke soppen ikke lenger ligger i magesekken, men har passert bakover i tarmsystemet, vil det utføres symptomatisk støttebehandling, sier Ottesen.

Hvis du har en matglad eller nysgjerrig hund har du best kontroll hvis hunden går i bånd. 

– Husk at valper er ekstra utsatt. Lær gjerne valpen fra tidlig alder at sopp ikke er tillatt å spise, anbefaler Ottesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.