Oppskrifter til den perfekte påsketurmaten

handeland

Pølser på bål og appelsin er vel og bra, men hvorfor ikke piffe opp påskekosen med noe av det lekreste – og enkleste – den norske naturen har å by på?

Reinsdyrskav er svært god på smak, raskt å tilberede, kan brukes i alt fra gryterett, taco og pizza til tradisjonell «finnbiff», dessuten er reinsdyrkjøtt noe av det sunneste kjøttet du kan spise.

Ta med spennende reinsdyr-tacos eller wraps på skitur, eller lag lekre, smakfulle og enkle retter med reinsdyrskav på hytta eller hjemme denne påsken. Prøv noen av disse spennende oppskriftene:

  • Reinskav i brioche pølsebrød
  • Reinskav og gnocchi gryterett
  • Hvit pizza med reinskav
  • Turwraps med reinskav

Visste du at:

  • Reinsdyrkjøtt er noe av det magreste du kan spise?
  • Reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 ogomega-6 som fisk?
  • Reinsdyrnæringen er bærekraftig og utnytter enorme villmarksområder som ellers ikke kan brukes til jord- eller husdyrbruk?
  • Europas største produsent og leverandør av reinsdyrkjøtt, norske Finnmark Rein, eies av reineierne selv?
  • Reinsdyr har vandret på Finnmarksvidda i minst 9000 år?

Reinskav i brioche pølsebrød

Oppskrifter av Kristin Jacobsen Foto: Stian Broch
4 personer

Dette trenger du:

1 pakke Finnmark Rein reinskav 4 stk brioche brød
1 rød løk
1 purre

200 gram kantareller
1 ss hakket timian
1 ts knuste einebær
1 liten pakke med persille friske spirer til pynt

olje og smør til steking salt og pepper

2 dl rømme
1 dl rørte tyttebær

Slik gjør du:
skjær løk i tynne skiver. Rens purre og skjær i tynne skiver. Rens kantareller og del i biter. Varm en stekepanne med olje og fres løk og purre til mør og gyllen. Tilsett soppen og 1 ss smør og stek videre. Krydre med salt og pepper.
Ta løk og sopp ut av pannen. Varm opp pannen og tilsett litt mer smør og stek reinskavet over sterk varme til det er gyllent stekt. Krydre med salt, pepper, einebær og timian.
Ha løk, purre og sopp tilbake i pannen. Varm opp og dryss over persille.
Rør sammen rømme og tyttebær til dressing.
Legg kjøttblandingen i varme brioche brød og topp med dressing og friske spirer.

Rein og gnocchi

Oppskrifter av Kristin Jacobsen Foto: Stian Broch
4 personer

Dette trenger du:

1 pakke reinskav fra Finnmark Rein 1 pakke potetgnocchi
1 fedd hvitløk
2 løk

1 ss oregano, hakket 1 ss vineddik
1 ss honning
1 boks hele tomater 1 dl vann

100 gram feta ost olivenolje

salt og pepper
friske basilikum til pynt

Slik gjør du:
brun reinskav i en varm stekepanne med olivenolje til det har fått fin farge. Tilsett finhakket løk, finhakket hvitløk, tomater, oregano, honning og eddik i pannen med reinskav. Tilsett vann og la det små koke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Varm opp saltet vann og kok gnocchi i cirka 2 minutter. Sil av vannet og vend gnoccchi med litt olivenolje.
Servér på tallerken med gnocchi og fetaost. Pynt med friske basilikum blader.

Hvit pizza med finnbiff og granatkjerner

Matjournalist og Matstylist: Kristin Jøtun Foto & Styling: Stian Broch
Rekvisitter utlånt av Kvistinterior.no
4 porsjoner

25 g gjær (1/2 pakke) gjerne pizzagjær 3 dl vann
1⁄2 dl olivenolje
400 g hvetemel

1 ts salt
Fyll:
150 g kantarell eller annen sopp
1 båt hvitløk
1 pakke Finnmark Rein finnbiff
1 rødløk
2 ss smør
Saus:
3 dl Crème Fraîche
1 pk Norzola eller annen god blåmuggost1⁄2 ts salt
1⁄2 ts pepper
Topping:
100 g mozarella eller jarlsberg
1⁄2 bunt basilikumblader
1 granateple

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 230 grader.
Lag pizzadeigen først. Rør gjær ut i lunkent vann, og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, og la den heve til dobbel størrelse.
Skjær sopp i skiver og finhakk hvitløk.
Ha den frosne finnbiffen i en varm stekepanne med smør og stek det raskt. Løft skivene ut av pannen.
Stek så løk, hvitløk og sopp i den sammen pannen.
Bak ut pizzaemnene og legg dem på stekeplate med bakepapir. Du bestemmer selv om du vil ha en stor eller flere mindre.
Fordel creme fraiche på bunnen.
Skjær osten i tynne skiver og fordel den utover pizzabunnen.

Strø over finnbiffen, løk, sopp og mozarella på pizzabunnen.
Stekes på midterste rille ved 230 grader i ca. 20 minutter eller til den har blitt gyllen og stekt.
Dryss over basilikum, granateplekjerner like ved servering.
Sever gjerne ruccola på toppen.

Finnbiff med tomatsalsa /Pico de gallo og hjemmelagde potetlomper

Matjournalist og Matstylist: Kristin Jøtun Foto & Styling: Stian Broch
Rekvisitter utlånt av Kvistinterior.no
4 porsjoner

1 pk Finnmark Rein finnbiff 1 ts spisskummin
1 ss paprikapulver
1 ts tørket oregano

21⁄2 ts hvitløkspulver1⁄2 ss salt
2 ts kvernet pepper1⁄4 ts malt anis Tilbehør:

2 paprika
10 cherrytomater 2 rødløk
1 boks minimais 1 pose feldsalat 1 bunt koriander

Slik gjør du:
Bland alle krydderne sammen i en bolle.
Stek finnbiff raskt i pannen med litt olje.
Stø over krydder og hell på vann og la det koke inn noen minutter.
Rens og del paprika i staver, tomater i to og løk i skiver. Hell av væsken på minimaisen. Vask salaten og rist av vannet. Sett det til side til det skal brukes.

Pico de gallo/tomatsalsa

4 porsjoner

5 modne tomater 2 røde chili
1⁄2 rødløk
2 båter hvitløk

1⁄2 potte frisk koriander 1 lime, saft og skall
2 ss god olivenolje salt, pepper

Slik gjør du:
Del tomatene i to og fjern innmaten og kjær tomaten i terninger. Bland tomatterningene med den finhakket løk og chilien.

Ha alt i en bolle, vend inn revet limeskall og limesaft Topp med olivenolje og koriander, smak til med salt og pepper. Her kan du bruke en ferdigkjøpt tomatsalsa hvis du vil spare tid.

Lettvinte potetlomper:

10 stk

1 pk potetmos vanlig 1/2 ts salt
2 dl kald melk evt vann 1 1/2 dl hvetemel
1/2 dl rugmel

Slik gjør du:
Ha potetmos i en bolle. Tilsett salt og bland det godt sammen.
Tilsett melk eller vann og elt det godt sammen, gjerne i en kjøkkenmaskin.
Tilsett mel litt og litt og bland det godt sammen med potetene. Pass på at deigen ikke blir for hard.
Del i 10 emner, og kjevle hvert emne ut så tynt du klarer. Bruk gjerne en tallerken som mal og skjær ut lompene i en passe sirkel.
Stek dem raskt i en tørr stekepanne, eller bruk en steketakke. De skal kun bli lett brune. Legg dem raskt inn i et klede og videre inn i en plastikkpose. Oppbevares i romtemperatur

Legg salat, finnbiff, løk, minimais og tomater på en lompe.
Strø over koriander og server med tomatsalsa og rømme på toppen. Topp gjerne med hvitost om du ønsker det.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.