OPPSKRIFT: Jordskokksuppe – Delikat smak av høsten

weber grill

Aldri laget noe med jordskokk før? Eller kanskje ikke hørt om jordskokk engang? Da vil denne nydelige jordskokksuppa garantert gi mersmak. Ikke bare er jordskokken i sesong nå – hva passer vel bedre til kalde høstdager enn varm suppe tilberedt ute på grillen?

Rotveksten med det uglamorøse navnet, jordskokken, assosieres for de fleste ikke med gourmet-mat. Men det burde den, for jordskokken har en søtlig, nøttaktig og delikat aroma. Den ble dyrket av urinnvånere i Nord-Amerika, og ble første gang omtalt i Norge i 1694. På den tiden ble jordskokken mye brukt, inntil poteten for alvor inntok Norge på 1800-tallet.

Siden den gang har jordskokken levd (ufortjent) i skyggen av poteteten – men nå er det på tide med et comeback. Ikke bare smaker jordskokken nydelig, den er like enkel å bruke som poteten; den kan stekes, bakes, kokes, friteres eller spises som råkost. Ikke er den vanskelig å få tak i heller – spesielt nå som den er i sesong – men finnes i de fleste grønnsaksdisker.

Gi jordskokken et forsøk! Gjør du det med denne suppa, vil du garantert få smaken på mer!

Vanskelighetsgrad: Middels
Forberedelsestid: 30 min
Tilberedning: 30 min
Grilltemperatur: 220°
Grillmetode: Direkte/Indirekte
Utstyr: GBS Støpejernswok og en stavmikser

Ingredienser:

1000 g jordskokker
100 g chorizo eller bacon
1 løk
2 fedd hvitløk
4 ss olivenolje
6 timiankvister
1 liter hønsebuljong
1 dl pisket fløte
2-4 ss cidereddik
½ bunt purreløk
Salt og pepper

På kjøkkenet:

Skrell jordskokkene og skjær dem i grove terninger.
Rensk og hakk løken og hvitløken.
Skjær chorizo eller bacon ut i små terninger.

Ved grillen:

Klargjør grillen til direkte, høy varme og sett støpejernswoken i GBS-risten. La den varme opp i 5-8 minutter. Rist chorizo eller bacon i woken, ta det opp og sett det til side.
Rist jordskokker lett i et par minutter i woken med olivenolje. Tilsett løk, hvitløk og timiankvister.
Skru ned varmen (fjern briketter hvis du bruker en kullgrill), og klargjør grillen for indirekte, middels høy varme (180 grader).
Tilsett kraft, og la suppen koke i 10–15 minutter til jordskokkene er ferdig. Blend nå grytens innhold. Tilsett deretter pisket fløte, og kok suppen i et par minutter lenger.
Smak til med salt, pepper og eddik. Dryss over med chorizo/bacon og finhakket purreløk.

Tips! Server brød til retten.

Kilde: Weber grill

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.