Ny undersøkelse: Over halvparten ønsker å bruke mindre penger på julegaver

julegavetips

Og hele fire av fem nordmenn er åpne for å motta brukte gaver under treet i år, viser en fersk spørreundersøkelsen gjennomført av FINN.

Én av tre nordmenn planlegger å bruke over 5000 kroner på julegaver i år, mens over halvparten av befolkningen ønsker å redusere omfanget av julegaver, viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion for markedsplassen FINN.no.

56 prosent av respondentene i undersøkelsen svarte at de har vurdert å redusere omfanget av julegaver på et tidspunkt. At gavene ofte oppfattes som «pliktkjøp» og drukner i gaveflommen til mottakeren oppgis også som to av de viktigste grunnene til at stadig flere ønsker å redusere kjøpet av julegaver.

Brukte julegaver er i vinden
Selv om over 7 av 10 av respondentene i undersøkelsen innrømmer at de aldri har gitt bort en brukt julegave, svarer over 8 av 10 at de er nøytrale eller positive til å motta brukte julegaver. Og de mest ettertraktede julegavene på bruktmarkedet er; sports- og fritidsutstyr, bøker, verktøy og interiør- eller pyntegjenstander.

Kathrine Opshaug Bakke, som er produktdirektør for FINN torget, tror mye av grunnen til at flere stiller seg positive til å få brukte julegaver, er et resultat av mange har skjønt at man kan gjøre et kupp og spare mye penger på å handle brukt. I tillegg kan man få kjente merkevarer til en langt rimeligere pris enn i butikken.

– Det er kostbart å kjøpe nytt til barna sine hele tiden. Når vi også leser saker i media om foreldre som ender opp med å kjøpe nytt sportsutstyr til barna på kreditt, så skjønner man at utstyrspresset til tider er veldig stort. Heldigvis kan du finne veldig bra sportsutstyr til barna på bruktmarkedene. Barn vokser jo fort, og på bruktmarkeder selges utstyr til kraftig redusert pris, og det fungerer ofte like bra som nytt.

– Vi vet også at mange barn og voksne er opptatt av gjenbruk. Og får man en gave som er i god stand, tror jeg mange setter pris på at giveren har tenkt på miljøet.

– Snakk med barna om gjenbruk
Flertallet i FINN-undersøkelsen svarer også at de oppfatter folk som gir brukte julegaver som «økonomisk smarte», «opptatte av miljøet» og «flinkere enn andre til å finne personlige julegaver».

Kun elleve prosent svarte at de oppfattet folk som gir brukte julegaver som «gjerrige».

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, gleder seg over at så mange nordmenn er positive til gjenbruk, også til jul.

– Det er mange fordeler ved å kjøpe brukt. Den største fordelen er at du sparer miljøet for mye unødvendig klimagassutslipp. Og i tillegg er det ofte mye billigere å kjøpe brukt enn å kjøpe nytt. Altså er det bra for både miljøet og lommeboka!

Bakken Riise oppfordrer foreldre til å bruke tiden frem mot jul til å snakke om gjenbruk med barna sine.

– Vi nordmenn har et enormt forbruk. Hvis alle hadde levd som oss, hadde vi trengt nesten tre jordkloder. Å unngå å kjøpe mye nytt er en av de enkleste måtene å kutte egne utslipp på, og det er det lurt å snakke med barna om.

– Fortell barna at det å gi bort brukte gaver ikke handler om at man er mindre glad i personen man gir gaven til, bare fordi den er brukt. Og det samme gjelder motsatt vei: forklar barna at de ikke er mindre verdsatt hvis de får gaver som er brukte. Kanskje dere kan gjøre det til en fin ting sammen? Gå gjennom de gamle lekene og se om det er noe som kan gis videre, oppfordrer hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.