Ny rapport: Slik unngår du feilansettelser

experis

Feilansettelser er en stor utfordring for norske ledere, viser en ny undersøkelse fra konsulent- og rekrutteringsselskapet Experis som ble presentert under ManpowerGroup Forum. Her er råd til hvordan din virksomhet kan spare tid og penger ved å gjennomføre en god rekrutteringsprosess.

Den 1. mars var det igjen klart for ManpowerGroup Forum i Oslo Konserthus, denne gangen med feilansettelser som tema. Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath åpnet med å presentere ManpowerGroups siste arbeidsmarkedsbarometer. Undersøkelsen viste at norske arbeidsgivere fortsatt er optimistiske og at jobbveksten øker.

– Hele 97 prosent av arbeidsgiverne skal enten bevare eller øke antall ansatte neste kvartal. Det er en grunnleggende optimisme blant virksomhetene, og flere er på utkikk etter nye talenter, fortalte Brath.

Med mange arbeidsgivere på jakt etter medarbeidere, foregår det utallige ansettelsesprosesser. Ferske tall fra konsulent- og rekrutteringsselskapet Experis tilsier at flere av disse vil ende i feilansettelser.

– Feilansettelser er en stor utfordring for norske ledere. Det koster penger å rekruttere, men det koster enda mer å rekruttere feil, sa Ingjerd Birkelund, divisjonsdirektør for Experis Executive, da hun presentere undersøkelsen.

Feilansettelser er utbredt
Experis har spurt 800 ledere om ansettelsesrutiner og om resultatene av ansettelsene de har gjort det siste året. Feilansettelser er i undersøkelsen definert som ansettelser der den nyansatte ikke fungerer i sin stilling og /eller i arbeidsmiljøet i virksomheten.

– Halvparten av norske ledere med mer enn ti ansatte opplevde å ansette feil i 2018. Blant selskaper med over 100 ansatte er tallene enda høyere, hele 6 av 10. Tallet er urovekkende høyt. I så store selskaper er det HR-avdelinger som jobber med rekruttering på fulltid, sa Birkelund.

Hun innrømmet at hun selv har feilansatt ved to anledninger, og at det skyldtes at hun fulgte magefølelsen og ikke var grundig nok i å sjekke referansene. 3 av 10 ledere mener de burde ha gjort mer for å unngå feilansettelser. Mangel på tid seiler opp som den hyppigste årsaken til feilansettelser.

Arbeidstester øker treffsikkerheten
Experis’ undersøkelse viser at selskaper som benytter seg av arbeidstester og profesjonelle rekrutteringspartnere, reduserer risikoen betraktelig for å gjøre feilansettelser som skyldes manglende kompetanse.

– Av de norske topplederne jeg møter, sier 90 prosent at den største feilen de har begått er å ansette folk som ikke egnet seg i jobben. Den nest største feilen var at de ikke gjorde noe med det med en gang, fortalte Espen Skorstad, Chief Regional Officer Europe for rekrutteringsverktøyet cut-e (et selskap i Aon-gruppen).

Under ManpowerGroup Forum presenterte han hvilke tester som er mest effektive mot feilansettelser. Ifølge Skorstad er arbeidstester det beste verktøyet for å se hvordan kandidaten vil gjøre det i jobben. Samtidig understreket han at det ikke finnes noen fasit.

– Rekruttering blir aldri 100 prosent treffsikkert. Vi jobber med folk, og det er umulig å predikere hvordan folk kommer til å oppføre seg, sa Skorstad.

Han mener det beste man kan gjøre er å supplere med flere metoder som strukturerte intervjuer, evnetester og arbeidsprøver. Han får støtte av Birkelund, som også understreker viktigheten av at rollen den nyansatte skal inn i er tydelig definert.

– Å bruke mye tid på kravspesifikasjoner er en god investering, og deretter må man følge opp med en grundig onboardingprosess. Ansettelser er noe av det viktigste ledere gjør, og bør prioriteres uavhengig av størrelsen på bedriften.

Experis 6 tips for å redusere risiko for feilansettelser:

  • Sett av nok tid til ansettelsesprosessen. 5 av 10 ledere som har opplevd feilansettelser mener at mer tid underveis i prosessen ville hjulpet.
  • Lag en nøyaktig beskrivelse av hvilke oppgaver og funksjoner bedriften trenger å få løst. At selskapet selv ikke vet hvilke funksjoner den nyansatte skal fylle, er den hyppigste årsaken til feilansettelser i store selskaper.
  • Les deg opp om kandidaten før intervjuet. Ring alltid referansene som står på CV-en, og bruk i tillegg andre kilder til informasjon du har tilgjengelig.
  • Bruk objektive kriterier for å vurdere kandidaten underveis. Dessverre er ikke magefølelse og personlig kjemi en god indikator på hvor riktig en nyansettelse vil være.
  • Sørg for å gi en ryddig introduksjon til selskapet og den nye rollen. Ved å gi den nyansatte en god start på arbeidsforholdet, reduserer du faren for feilansettelse med mer enn en tredjedel.
  • Evaluer ansettelsesprosessen i etterkant. Hva kan dere gjøre annerledes for å sikre kvaliteten på fremtidige ansettelser? Diskuter gjerne med en profesjonell partner.

Se hele rapporten på rapport.experis.no/feilansettelser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.