Ny rapport om formueskatt får strykkarakter

skatt

Mandag publiserte Frischsenteret sin nye rapport om formueskatt. Den gir et fullstendig skjevt bilde av virkeligheten og får strykkarakter fra hverdagsnæringslivet, konstaterer SMB Norges administrerende direktør Olaf Thommessen.

I en ny rapport fra Frischsenteret, ved universitetet i Oslo, påstås det at formueskatt bidrar til å skape nye arbeidsplasser i norsk næringsliv. Dette står i sterk kontrast til rapporten som SMB Norge selv publiserte om temaet forrige uke, og som viser det motsatte.

– Det kan virke som om Frischsenteret har hatt en agenda her. De har kun fokusert på formueskattens omfordelende virkning og sett på direkte effekter internt i bedriften. Dermed har de bevisst valgt å se bort fra formueskattens lammende effekt på SMB-sektorens generelle tilgang til kapital, sier Thommessen.

Les også:  Sommerferie i boligmarkedet

– Jeg er skuffet over at et så respektert forskningsinstitutt nærmest går inn som part i en viktig og opphetet politisk debatt. Denne rapporten får i hvert fall strykkarakter fra hverdagsnæringslivet, konstaterer SMB Norge-sjefen.

Forrige uke publiserte SMB Norge en rapport om formueskattens effekt på landets små og mellomstore bedrifter i samarbeid med Ny Analyse. Den viser tydelig at formueskatten hemmer småbedriftenes tilgang til kapital.

Les også:  Sommerferie i boligmarkedet

– I motsetning til store bedrifter kommer over 90 prosent av alle investeringer i SMB-segmentet fra privateid norsk kapital, og svært ofte fra bedriftens egenkapital. Denne tappes som følge av formueskatten, noe som tydelig svekker bedriftenes evne til å skape nye arbeidsplasser. Dessuten reduserer den bedriftenes mulighet til å ha en økonomisk buffer i disse tøffe corona-tider, forklarer Thommessen.

SMB Norge-sjefen er lei av at enkelte fortsatt insisterer på å tegne et bilde av formueskatt som en Robin Hood-skatt, hvor man omfordeler formue fra de aller rikeste til de fattige.

Les også:  Sommerferie i boligmarkedet

– Mot bedre viten velger man å se bort fra at over 90 prosent av dem som faktisk betaler denne formueskatten er helt vanlige småbedriftseiere som jobber beinhardt for å få hjulene til å gå rundt. Denne retorikken oppleves både frustrerende og urettferdig blant våre medlemsbedrifter, konstaterer SMB Norge-sjefen.

SMB Norges egen rapport om formueskatt kan du laste ned på organisasjonens nettside: www.dinbedrift.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.