Ny boliglov vedtatt: Meglerkjede går i front for å møte statsrådens visjon

boligmappa

Den nye avhendingsloven, som omfatter kjøp og salg av bolig, ble 16. mai vedtatt i Stortinget. Blant de nye endringene som kommer, vil trolig regelen om at det ikke lenger er lov å selge en bolig «som den er», få størst betydning.

Meglerhuset Nylander i Trøndelag er første eiendomsmeglerkjede som tar i bruk boligdokumentasjons-tjenesten Boligmappa i bolighandelen.

Nå vil det nemlig bli viktig å ha papirene i orden. Fremover kan det å selge en brukt bolig uten dokumentasjon bli som å selge bruktbil uten servicehefte.

– Vi gjør det vi kan for å sikre at kjøpere skal være trygge på at boligen de kjøper ikke byr på negative overraskelser, sier Erlenn Stavnås Ingebrigtsen, markedssjef i Meglerhuset Nylander. – Mer teknisk dokumentasjon på boliger er derfor godt nytt. Den nye avhendingsloven tvinger fram økt fokus på dette, og Boligmappa legger til rette så det blir enkelt både for selger og kjøper.

Boligmappa er boligens servicehefte. Tjenesten er gratis, og alle som eier egen bolig har allerede en boligmappe tilgjengelig. Over 3700 håndverksbedrifter dokumenterer arbeidet sitt gjennom Boligmappa, og 1,2 millioner boligeiere har allerede dokumentasjon i sin mappe.

– Intensjonen til justisminister Jøran Kallemyr er å gjøre bolighandelen tryggere, sier Eirik Vigeland, markedssjef i Boligmappa. – Nå blir det vesentlig at boligen har papirene i orden når den skal selges, og det er bra både for kjøperne, selgerne og håndverkerne som utfører arbeid. I tillegg til å gjøre bolighandelen mer transparent, kan det bidra til å redusere svart arbeid. Håndverkerne som skaper god dokumentasjon er nemlig de samme som betaler skatt og driver sunne bedrifter.

Til sammen eksisterer det enorme mengder teknisk dokumentasjon lagret i Boligmappa, som i liten grad har blitt brukt i forbindelse med kjøp og salg. Det blir det nå en endring på.

Eiendomsmeglerne i Nylander vil derfor synliggjøre den tekniske dokumentasjonen. Og i etterkant sendes deler av prospektet inn til Boligmappa til eiendommen, slik at det er tilgjengelig både for dagens og fremtidige eiere. Boligmappa følger nemlig boligen til enhver tid, uavhengig av hvem som eier, gjennom synkronisering med Eiendomsregisteret.

– Nylander var først ute med å bruke internett til å formidle boliger. Deretter var de først ute med å tilby kjøperforsikring. De er fremme i skoa, så det er gledelig at Nylander også er først ute med å ta i bruk Boligmappa, sier Vigeland.

– Alt som bidrar til en tryggere og mer transparent bolighandel synes vi er bra. For oss var det derfor en enkel avgjørelse å skulle begynne å ta i bruk Boligmappa, avslutter Ingebrigtsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.