Norske skientusiaster velger mer ekstreme destinasjoner

fjell vinter

Fjerne og eksotiske reisemål lokker norske skientusiaster. SOS International gir stadig mer hjelp til nordmenn på skiferie i nye og mer ekstreme destinasjoner.

Nordmenn elsker å stå på ski og hvalfarter til skisteder i både Norge, Sverige og i Alpene for å få snø under skiene. Men hvor drar vi når de sorte løypene i Europa ikke lenger er utfordrende nok? Jo, vi reiser til Canada, Japan og Grønland.

– Når en reiser til ekstreme og fjerne skidestinasjoner blir det fort langt til nærmeste sykehus og legehjelp. Det er ikke som i Trysil eller Hemsedal hvor Røde kors er til stede og det er kort vei til legehjelp, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

SOS International merker en økende interesse for ekstreme skireiser.

– Vi registrer skader hos nordmenn som har vært på skitur i blant annet Japan, Canada og på Grønland. Det byr fort på spesielle utfordringer når man blir skadet i for eksempel Japan, hvor transporten til og fra flyplassen i Tokyo kan ta opptil tre timer, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International.

– Har du ikke reiseforsikring kan en skade i disse landene og andre fjerne skidestinasjoner koste deg flere hundre tusen kroner, kanskje opp mot en million kroner, sier Nielsen.

I Canada kan det være lokal lovgivning som man må være oppmerksom på, og generelt må man være ekstra godt forberedt, hvis man kaster seg ut på ekstremski. I Alberta ligger et av Canadas mest populære skisportsteder, Banff, hvor man står på ski i selveste Rocky Mountains.

– I nettopp Alberta må man være oppmerksom på en lokal lov som innebærer at personer som ikke er canadiske statsborgere må betale kontant for poliklinisk behandling. Derfor kan ikke SOS International stille betalingsgaranti for enkelte legebesøk i det offentlige helsevesen, sier Tranberg.

Skiglade folk må sjekke reiseforsikringen sin og hva den omfatter. Dekkes for eksempel skader i forbindelse med off-piste eller heliskiing, spør Nielsen.

Den beste puddersnøen i verden
De siste årene har flere reiseselskaper markedsført skireiser til Japan.

– Det helt spesielle med skiturer i Japan er at de har noe av den beste puddersnøen i verden, for eksempel i Niseko som er Japans største og mest berømte skiområde. Niseko ligger på den nordlige øya Hokkaido om lag halvannen times flytur fra Tokyo, sier Tranberg.

I Japan opplever SOS International at mange sykehus krever kontant betaling før de hjelper skadde turister, selv om man har en gyldig reiseforsikring.

– Hvis du må legge ut selv, får du utgiftene refundert når du kommer hjem. En må også være klar over at det er svært få leger og sykepleiere som snakker engelsk i Japan, men sykehusene holder som regel et høyt kvalitetsnivå, sier Tranberg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.