Norske boliger trenger vedlikehold for minst 170 milliarder kroner

if anticimex

I snitt bør hver norske bolig repareres for knapt 100.000 kroner for at bad, drenering, tak og avløp skal holde god standard. Det viser tall fra If og Anticimex.

Det er en grundig, teknisk og uavhengig gjennomgang av mer enn 70.000 norske boliger som avslører det enorme vedlikeholdsbehovet på den norske boligmassen.

Med stadig økende utfordringer knyttet til klimaendringer, blir det enda mer viktig med godt vedlikehold fremover.

– Det er ille å se hvor dårlig teknisk stand mange boliger er i. Det kan se ut som om det er mer populært å bruke penger på ny terrasseplatting enn å ruste opp et bad eller ordne med drenering. Rent økonomisk er dette en uklok prioritering. Jevnlig vedlikehold er det beste. Boligen er vår største investering, og det kan bli svært dyrt ikke å ta vare på den, sier Jann O. Brevig, ansvarlig for If Boligsjekk hos forsikringsselskapet.

120 gratis sjekkpunkter gir forutsigbare vedlikeholdsutgifter
If Boligsjekk ble lansert i 2012 for å gi kundene bedre oversikt over tilstanden til boligen for å unngå store, uforutsette utgifter. Undersøkelsen består av hele 120 ulike sjekkpunkter både innvendig og utvendig, fra kjeller til loft. Ifs gjennomgang blir utført av spesialutdannede inspektører fra Anticimex. Nylig bestemte If seg for at det unike konseptet skal utvides til å gjelde hele Norden.

– Planen vår er å sjekke mer enn 40.000 hus i Norden hvert eneste år fremover, 15.000 i Norge.

– Vi gir kundene våre et servicehefte på boligen sin. De får bedre oversikt over vedlikeholdsbehovet, og det vil bli færre skader med godt vedlikehold. Skal du senere selge huset, gir det deg også et fortrinn, sier Brevig.

Godt bilde av den tekniske standen til norske boliger
Hvis feilprosenten på de 70.000 boligene er representativ for de 1,776 millioner boliger som ifølge SSB finnes i Norge, vil det koste mer enn 170 milliarder kroner bare å bli kvitt potensielt kostbare feil på bad, drenering, tak og avløp.

Det utgjør nærmere 100.000 kroner i gjennomsnitt per bolig.

– Jeg tror dette gir et godt bilde av den tekniske standen til boligmassen i Norge. 70.000 sjekkede boliger over hele landet gir et godt grunnlag for vår oversikt. Husk at dette vedlikeholdsetterslepet bare gjelder for skader og vedlikeholdsbehov på bad, drenering, loft, tak og avløp. Dette er gjerne de skadene det er dyrest å få gjort noe med, sier Roy Malmo Nilsen fra Anticimex.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.