Norsk Hussopp Forsikring: Sjekk loftet ditt nå!

Norsk Hussopp Forsikring

Uavhengig av om du bor i nytt eller gammelt bygg så bør du sjekke loftet ditt for å unngå ubehagelige overraskelser i form av mugg eller råte. 

– Vi er i en årstid med litt lavere temperaturer, samtidig som det ofte er høy fuktighet. Når vi skrur opp varmen inne kan det være lurt å ta en ekstra titt. Du kan ha et luftig og fint loft i mange år, så kommer det en mild og fuktig vinter og de første varseltegnene som lett misfarging kan dukke opp, sier Svein Stormoen som er skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Viktig i både nye og gamle bygg
I tillegg til å sikre loftet mot faktorer utenfra som regn og snø, så er det viktig å ha et godt ventilert kaldloft. I eldre bygg siger det ofte varm luft opp på loftet fra bad, kjøkken og vaskerom. Luften kjøles så ned og kondenserer. I nyere bygg har man en tettere og bedre isolert konstruksjon for å unngå varmetap, men som fører til at det blir kaldere i ytre del av takkonstruksjonen. 

– Det er ren fysikk som tilsier at luften bare kan inneholde en viss mengde fuktighet ved en viss temperatur. Når det blir kaldere ute faller lufttemperaturen, og med det luftens evne til å holde på fuktighet. Kondensering kan vel så gjerne skje på loft av nyere dato, sier Stormoen

Slik sikrer du deg
Misfarging, svertesopp og mugg kan gi store konsekvenser på kort tid og dekkes ikke av bygningsforsikringen. Hvor raskt dette skjer avhenger av fuktighet og temperatur. Norsk Hussopp Forsikring får henvendelser gjennom hele året, men hovedtrykket er på vinteren. Stormoen anbefaler en sjekkrutine etter sesongene.

Når det er varmt om sommeren så bør du møte et tørt og fint loft. På senhøsten skal du se etter fuktighet og på vintertid kan du se etter rim. Får du problemer er det viktig å søke råd. Kanskje holder det å fikse årsakene til kondensen. Er det bare snakk om misfarging kan det stort sett vaskes bort.

Loftets sjekkliste:

– Sjekk loftet ditt jevnlig.
– Sjekk at tak og loftsluker er tette. 
– Sjekk at rør og kanaler fra innvendige rom er ført over tak. 
– Har du pipe bør du sjekke rundt den også.
– Sørg for god fukttransport ut med avtrekk og ventiler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.