Nordmenn nedbetalte rekordmye inkassogjeld i juni

lindorff

Norske privatpersoner brukte over 687 millioner kroner på å nedbetale inkassogjeld i løpet av juni. Dette er en økning på over 14 prosent sammenlignet med juni i fjor, viser nye tall fra Lindorff.

Juni er den måneden i året nordmenn betaler ned mest inkassogjeld. Dette er en trend vi har sett over flere år og skyldes trolig at folk i juni får utbetalt feriepenger. I tillegg er det mange som får igjen penger på skatten. I fjor nedbetalte privatpersoner i Norge 544 millioner kroner i inkassogjeld i juni. Det betyr at vi i år har betalt inn hele 78 millioner kroner mer enn i fjor.

– Vi merker tydelig at flere tar kontakt med oss for å betale sakene sine i juni, sier Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff.

Lindorff mottar ca. 20 prosent mer i innbetalinger fra de som skylder penger i juni, sammenlignet med gjennomsnittet resten av året.

– Det er positivt å se at mange velger å rydde i økonomien og kvitte seg med gjeld når de har mulighet. Spesielt siden nordmenn tar opp mer gjeld i snitt nå enn tidligere, noe som gjør oss mer sårbare for økonomiske svingninger, forteller Siv Hjellegjerde Martinsen.

Flere innbetalinger fra Vestlandet
Innbetalingene har økt over hele landet siden i fjor, med unntak av Oslo, Hedmark og Buskerud. Den største økningen ser vi på Vestlandet. Rogaland er fylket med størst økning med 55 millioner kroner innbetalt i 2018, en økning på 99 % siden i fjor. Dette kan ha sammenheng med at betalingsutfordringene på Vestlandet øker og at folk dermed opparbeider seg mer i inkassogjeld.

Samtidig er utviklingen i arbeidsmarkedet positiv og den økte innbetalingen kan være et tegn på at flere har mulighet til å gjøre opp inkassosakene sine.

Størst økning blant kvinner
I likhet med tidligere år er det den mannlige delen av befolkningen som betaler inn mest inkassogjeld i løpet av juni. I år betalte menn 467 millioner og kvinner 220 millioner. Dette er ikke overraskende siden menn generelt sett har mer inkassogjeld sammenlignet med kvinner.

Det er imidlertid kvinnene som har hatt den største økningen siden i fjor. Kvinnene har betalt inn 34 % mer, mens mennene har hatt en flatere vekst med 7 % i økte innbetalinger.

Ta kontakt
Hjellegjerde Martinsen anbefaler personer som har fått økonomiske problemer til å være aktive.

– Vi oppfordrer alle som får problemer om å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper for å forklare saken. Kreditorene og inkassobyråene er ofte positive til å finne løsninger, enten det måtte være betalingsutsettelser, nedbetalingsavtaler eller muligheter for å returnere en vare, sier hun.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.