NCCs ekspert: Julenissen klarer lande på norske hustak

ncc

Mange barn er kanskje engstelige om julenissen kommer, og hvordan han skal klare å lande på hustaket for å legge julegavene under juletreet. I følge beregninger av NCC, et av landets ledende selskap innen bygg og anlegg, ser det ut som julen er reddet.

Norske hustak tåler et besøk fra julenissen. Det viser unike beregninger gjennomført av bygg og eiendomsutvikleren NCC. Men mye er usikkert. Julenissen kan ikke ta med seg hele verdens julegaver samtidig. For da kan det gå galt.

– I verste fall så kan huset rett og slett kollapse, sier Kai Heimtun, NCCs ekspert og kalkulasjonsleder i NCC Building.

Heimtun har de siste dagene fordypet seg i et av verdens store mysterier. Hvordan kan julenissen år etter år lande på verdens hustak uten å falle gjennom? Spørsmålet er berettiget ettersom en kraftig mann med åtte reinsdyr og en velfylt slede sannsynligvis veier nærmere 1,5 tonn.

– Beregningen baserer seg på noen ikke-verifiserbare fakta. Jeg har beregnet at julenissen veier cirka 150 kg, sleden veier 140 kg, reinsdyrene 960 kg og julegavesekken 50 kg. I så fall skal det kunne gå, forutsatt at huset har flislagt tak og oppfyller bygningsstandardene, sier Heimtun.

Katastrofescenariet er at julenissen tar med seg alle julegavene samtidig i en og samme last. I følge NCCs beregninger, som går ut i fra at hver julegave veier 0,1 kg, at nissen skal levere til 2 milliarder barn og at stoffet sekken er laget av veier 5 000 tonn, kan sekken til sammen veie omkring 200 000 tonn og være 50 meter høy. Trykket mot taket blir da 2,0 Mpa (megapascal). Det maksimalt anbefalte trykket for bygging mot granittfjell. Under et slikt trykk, blir de de norske hjemmene like bæredyktige som papir.

– Vi får håpe at julenissen har tenkt seg om. Hos NCC har vi antatt at han nok må ha et par julegavedepoter gjemt bort på noen strategiske steder, sier Heimtun.

Til og med hellingen på takene, julenissens fart og mengden snø på taket påvirker utfallet. NCC har regnet med 50 prosents ekstra trykk av dynamisk effekt for landingen, en halvmeter snødekke og 25 graders helning på taket. Har taket større helling, vil sleden gli av taket. Men Heimtun har en høyst personlig hypotese om hvordan julenissen lykkes hvert år uten å brake gjennom takene.

– Jeg har forsøkt å gjøre beregninger under forutsetning om at julenissen ikke opphever universets fysiske lover. Et naturvitenskapelig utgangspunkt er det eneste akseptable. Men det er krystallklart at han må ha tilgang på en form for julemagi. Om julenissen finnes, så må jo det være det mest innlysende svaret. Min konklusjon er i alle fall at det eneste som er sikkert er at julenissen mest sannsynlig kommer i år også, sier Heimtun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.