NAF: Høstmørket kan være livsfarlig – Bruk refleks!

refleks

Høstmørket og regnvåte veier, sjåfør med dårlig syn og fotgjenger uten refleks er livsfarlig. – Vi vet at eldre bilførere ser mye dårligere enn yngre i mørket. Bruk refleks – det er en billig livsforsikring, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Synet endrer seg med alderen og øker risikoen for ulykker. Som 60-åring har du mistet mer enn halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

– Svekket syn i kombinasjon med høstmørket kan skape farlige trafikksituasjoner. De myke trafikantene, fotgjengere og syklister, er spesielt utsatt. Bruker du refleks reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent, opplyser Ryste.

Les også:  Har påvist 60 jervekull i år

§ 3: Grunnregler for trafikk
Det er klare regler for hvordan både bilister, fotgjengere og syklister skal opptre for å unngå farlige situasjoner i trafikken.

Dette står i vegtrafikkloven:

“Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.”

Dette betyr at de myke trafikantene må gjøre seg synlige, og de som kjører må tilpasse farta til den begrensede sikten.

Les også:  EU åpner lommeboken for å redde havområdene: Norske aktører kan kjempe om 3,4 milliarder kroner

Alle har en refleks, men bruker den ikke
Det burde være like naturlig å bruke refleks når du går eller sykler, som det er å ta på seg bilbelte når du kjører bil. Bilføreren må få en sjanse til å se deg når du går i høstmørket.

– Over 90 prosent bruker bilbelte, og målet må være at like mange bruker refleks. Det gjelder å få inn dette som en naturlig del når du skal ut å gå i mørket, sier Ryste og legger til: – Refleks er også like viktig i byene der det er gatebelysning som langs mørke landeveier.

Les også:  NAF om Hurdalsplattformen: - Lovende løfter for folks hverdagsreiser

Hvordan bli mest mulig synlig?
Den beste synligheten får du ved å bruke refleksvest. Bruker du andre typer refleks bør den henge i knehøyde for at den skal fange opp mest mulig lys fra billyktene når du er ute og går. Har du refleks på begge sider blir du også mer synlig.

– Alle bilføreres skrekk er å kjøre på en fotgjenger. La oss samarbeide på veien og gjøre oss synlige når vi er ute og går, avslutter Ryste.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.