Nå må vi sikre dyrevelferd for grisene

svin

Dårlig behandling av eller vold mot dyr er uakseptabelt. NRK Brennpunkts film viser grove brudd på regelverket. 

– Det er helt uakseptabelt, og ingen unnskyldning for de hendelsene som vises i filmen, sier Dag Henning Reksnes, som er leder for MatPrat og Opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

– Filmen er basert på veldig få svinebønder, men ett tilfelle av dyremishandling er ett tilfelle for mye. Lovbrudd, uakseptabel behandling og dårlige holdninger må følges opp slik at vi sikrer at dyrene på norske gårder behandles riktig, sier han. 

Les også:  Utstillere fra Nord-Norge viser fram det beste av Norge i Berlin

Filmen viser særlig at dårlige holdninger fører til dårlige handlinger. 

– Slike holdninger kan vi ikke ha, og de har ingenting i bransjen å gjøre. Vi må være trygge på hvordan norske griser faktisk har det, og kunne dokumentere dette, slik at at dyrevelferden i norske fjøs er i samsvar med gjeldende lovverk og dyrevelferdsprogrammer. I tilfeller hvor slakteriene eller Mattilsynet oppdager avvik, må dette følges opp raskt.

Les også:  Ny undersøkelse: Vil bruke mer på forsvar

I dag er det økonomiske sanksjoner for produsenter som ikke er med i eller oppfyller dyrevelferdsprogrammet, men næringen må skjerpe inn konsekvensene i tilfeller hvor regelverket ikke følges. 

– God dyrevelferd er viktig først og fremst av hensyn til dyra, og skal være i sentrum i alt som skjer fra fødsel til slakt. I tillegg skal norske forbrukere kunne ha tillit til at kjøttet som produseres i Norge kommer fra dyr som har hatt det bra, og at næringen er til å stole på. Vi har et godt regelverk i Norge, og næringen har iverksatt og kommer med nye tiltak for å styrke dyrevelferden ytterligere, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.