Nå angriper disse huset ditt

vedmusling

I gamle dager kunne man finne én og annen vedmusling på en fuktig trevegg. I dag er soppen blitt vanlig og gjør skade på hus og andre bygninger.

– Vedmusling har i alle tider vokst på stubber og gamle trær. Men de senere årene har soppen spredt seg og vokser i dag på hus og andre trekonstruksjoner over hele landet, sier Johan Mattsson i rådgivningsfirmaet Mycoteam.

Soppen trives på fuktig tremateriale og kan gjøre stor skade ved at den starter en forråtnelsesprosess.

– Vedmusling bryter ned cellulosen i treet slik at det råtner raskere. I skogen er dette greit, men ikke når den ødelegger hus og andre bygninger, sier Mattsson.

Mycoteam har fått henvendelser fra fortvilte boligeiere som forteller at huset deres nærmest går i oppløsning.

– Man merker ikke vedmuslingen i begynnelsen. Men etter noen år oppdager man at det vokser små hyller av sopp ut av veggflater, på vindskier, på terrassebord eller annet treverk. Da er det som regel for sent å gjøre noe, sier han.

Er skadene store nok, må alt treverket skiftes ut. Spesielt moderne bygninger, med tunge konstruksjoner i massivt tre, er krevende og kostbare å reparere etter en gjennomgående soppskade.

– Mange huseiere er dessverre ikke klar over at skader på bygninger som følge av råte og skadedyr ikke inngår i standardforsikringen. Har man inkludert dette tillegget i forsikringen, dekkes vedmusling på lik linje med andre råtesoppskader, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig Inger Kringlebotten i Norsk Hussopp Forsikring.

Ifølge Mattsson er det særlig to grunner til at vedmusling har fått en oppblomstring i Norge, og det er byggemåte og klimaendringer.

– Moderne trehus bygges så minimalistisk som mulig, uten beskyttelse i form av takutspring, panel eller impregnering. I tillegg har klimaet blitt mildere og våtere. Resultatet er vått treverk som er rene rugekasser for råtesopp, sier Mattsson.

Han mener byggebransjen må ta sin del av skylden for at problemet er blitt så stort.

– Skal vi klare å redusere utbredelsen, må man unngå å bygge hus og konstruksjoner som av ulike årsaker trekker vann. Vi må sørge for en ytre beskyttelse av ubehandlet treverk og ha takrenner og takutspring som fører vannet vekk, sier Mattsson.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.