Milepæl for basene på Helgeland

nfk

– Vi er svært fornøyde med at Norsk olje og gass nå har samlet operatørselskapene i en felles uttalelse hvor det heter at basene prioriteres i forhold til aktivitet på våre felt framover, sier fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland.

I samarbeid med Brønnøy og Alstahaug kommune inviterte fylkesråd Haukland til dialogmøte i Brønnøysund med operatørselskaper og aktører i olje- og gassnæringen i dag for å diskutere hvordan bruken av basene på Helgeland kan sikres framover.

Møtet i Brønnøysund kom i stand i kjølvannet av en markant økning av leteaktiviteten utenfor Helgeland. Samtidig erfarer basene i Brønnøysund og Sandnessjøen at de ikke har nok aktivitet til å sikre en robust utvikling framover. For Haukland har dialog stått sentralt for å løse denne utfordringen.

– Vi har vært i dialog med alle operatørselskaper som planlegger leteaktivitet i området for å sikre bruk av basene på Helgeland. Det er svært gledelig at selskapet PGNiG har besluttet å bruke disse i sin leteaktivitet framover. Men den største gladnyheten var at alle operatørselskapene nå uttrykker i en felles uttalelse at aktivitet utenfor Helgeland skal bidra til aktivitet på basene her, sier Haukland.

Hun har i lang tid arbeidet med et tallgrunnlag for å avdekke bruk av basene, men informasjonen har ikke vært tilgjengelig slik at det har vært umulig å uttale seg sikkert om utviklingen.

– Olje- og gassnæringen sitter på sentral kompetanse for å kunne gjennomføre det grønne skiftet i Norge. Det er derfor svært gledelige signaler som kom i møtet om at også selskapene seg i mellom og opp mot leverandørindustrien vår vil ha en tettere dialog framover for å avdekke behov og muligheter, sier hun.

I uttalelsen fra Norsk olje og gass heter det blant annet at olje- og gasselskapene har ambisjoner om å bidra til at mer av verdiskapingen blir igjen lokalt og ønsker å arbeide for økte ringvirkninger på land. Det påpekes at dette er særlig viktig i nord, og at bruk av forsynings- og helikopterbaser derfor blir viktig framover.

Deltakere på møtet var Brønnøy og Alstahaug kommune, Nordland fylkeskommune, Helgelandsrådet, Norsk olje og gass, Ocean Cluster Helgeland, Equinor, Conoco Philips, Aker BP, PGNiG, Wintershall DEA, Fellesforbundet/LO, NHO Nordland, Avinor, Thon hotell, Widerøe, Helgeland Havn og Petro Arctic.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.