MGP 2020: Dette er favorittene før finalen

musikk live

Det er endelig klart for den store MGP-finalen i Trondheim Spektrum. De ti bidragene som skal kjempe om å få bli Norges bidrag i Eurovision-finalen i Rotterdam er klare, og Betssons MGP-ekspert, Per Sundnes, ser frem til finalen:

– De fem delfinalene er over og vi står igjen med 10 låter som skal konkurrere i Trondheim på lørdag. Jeg synes det har vært svært gøy å følge med på delfinalene. Nå står vi igjen med en fin miks av låter med alt fra dansbar pop, disco og store ballader. Her er det noe for enhver smak, og det skal bli spennende å se hvem folket velger å sende til Rotterdam, sier en entustiastisk MGP-guru.

Les videre for å se Per Sundes’ vurdering av hver låt og hvem Betssons oddssettere mener er favoritt til å vinne.

Akuvi – Som du er – 25,00 i odds
Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie (25) kommer fra Asker og er søster av Anna-Lisa Kumoji som deltok i MGP med suksess i fjor. Kumordzie har norsk-ghanesisk bakgrunn og henter inspirasjon til musikken sin fra Afrika. Betssons MGP-ekspert, Per Sundnes, mener Akuvi er et friskt pust som kan overraske i Trondheim:

– Dette er finalens mest originale låt! I tillegg synes jeg det er kult at det er noen som synger på norsk. Enkelte kan kanskje være skeptiske ettersom de ikke har hørt om Akuvi før, men man må huske at det i MGP-sammenheng ofte er ukjente artister som stikker av med seieren. For meg henger alt sammen her. Kul dame med en kul låt. Jeg tror fort Akuvi kan bli en overraskelse, skryter nordlendingen.

På oddsen blir derimot Akuvi spådd å komme til kort i finalen. «Som du er» har hele 25,00 i odds, og er med det vurdert som en av låtene med de svakeste vinnersjansene. Carl Henrik Tuwezen er markedssjef i Betsson og forteller om hva spillselskapets oddssettere mener om sangen:

– Akuvi er et av de mest ubeskrevne bladene i denne finalen. Vi mener at det er et lite handikap når man skal opp mot godt etablerte artister. Sangen er i og for seg fengende. Hun synger bra og det er en kul test, men vi mener det trekker ned for vinnersjansene at hun synger på norsk. Man vil jo gjerne sende en låt til Eurovision som man tror kan vinne, og vi tror publikum mener at en norskspråklig låt vil trekke ned sjansene for seier i Rotterdam. Men noe som garantert vil bli bra her er sceneshowet. Akuvi er full av rytme og liv. Vi tror dette blir et morsomt bidrag, men noen vinner er det neppe, sier Tuwezen om «Som du er».

Tone Damli – Hurts Sometimes – 12,00 i odds
Tone Damli er tilbake i Melodi Grand Prix for første gang siden 2009. Da ble det andreplass i finalen med låten «Butterflies». Når Damli nå vender tilbake til MGP er Sundnes skuffet over sogndølens bidrag:

– Når man igjen skal prøve seg i MGP etter 11 års fravær mener jeg man må stille med en låt som er bedre enn det «Butterflies» var. Det synes jeg ikke Tone leverer denne gangen. Dessverre for Tone så tror jeg ikke denne holder følge med bidragene til noen av de andre yngre jentene i finalen. Det blir neppe en seierskamp for Tone i 2020 slik det ble i 2009, sier bodøværingen.

På oddsen blir «Hurts Sometimes» sett på som en av finalens svakere bidrag. Oddssetterne mener det kun er tre sanger med dårligere vinnersjanser og gir bidraget 12,00 i odds.

– Tone Damli er jo en artist absolutt alle kjenner til, og hun gjorde det utrolig godt forrige gang hun deltok i MGP. Våre oddssettere tror hun skal få det tøft med å oppnå en like god plassering, men mener hun har en topp tre-plassering innenfor rekkevidde. «Hurts Sometimes» er først og fremst veldig godt pophåndverk. Her spilles det på de trygge strengene, men det gjør ikke noe når resultatet ender opp som dette. Tone synger også bra, men hun har mye å hente i sceneshowet. Det vi fikk se på lørdag var veldig tamt. Vi tror denne låten trenger en mer imponerende koreografi om den skal ha mulighet til å gå helt til topps, forteller Tuwezen om Betssons oddsvurderinger.

Rein Alexander – One List Time – 7,00 i odds
Rein Alexander var en av artistene som måtte kvalifisere seg til finalen og i Øst-Norges delfinale ble «One Last Time» stemt frem. Sundnes lar seg imponere av stemmen til sangeren bosatt på Tjøme, men mener låten har et spesifikt problem:

– Det er ingen tvil om at Rein Alexander har en stor stemme. Scenografien her er veldig «Game of Thrones»-inspirert. Jeg synes det er noe som kler låten godt. Vi kommer nok til å få se dette nummeret i mange MGP-kavalkader i årene som kommer, for denne inneholder mye av det folk forbinder med konkurransen. I mine ører høres låten litt datert ut. Jeg synes den hadde passet bedre i en finale for ti år siden, sier MGP-guruen. 

Oddssetterne er på sin side mer optimistiske på vegne av «One Last Time» enn Sundnes. Av Betsson blir sangen vurdert som en av favorittene i hovedfinalen. På oddsen har låten fått 7,00. Tuwezen forklarer hvorfor Betsson har så stor tro på Rein Alexander:

– For det første så synger Rein Alexander helt fantastisk bra. Han har en stemme som svært få i landet matcher, og han viser med denne låta at han mestrer det meste. Få forventet nok at vi skulle få se han gjøre en EDM-låt med så mye tempo, men han gjør det på imponerende vis. Sceneshowet i delfinalen var også akkurat det man ønsket seg. Han så ut som en vaskekte vikingejarl og fremførte med en så stor innlevelse og pondus at vi nesten ble slått i bakken. Rein Alexander kjemper mot noen tøffe konkurrenter, men vi mener «One Last Time» absolutt vil kunne representere Norge godt i Rotterdam og tror låten har gode muligheter for å nå dit.

Didrik & Emil – Out Of Air – 5,00 i odds
Brødrene Solli-Tangen har begge erfaring fra MGP tidligere. Didrik vant den norske finalen i 2010 med «My Hearth is Yours», mens Emil deltok sammen med metallbandet Gromth i 2013.

Skal brødrene til topps mener Sundes at de har et klart forbedringspotensial på et element i fremføringen:

– Jeg tror faktisk brødrene fikk seg en skikkelig overraskelse da de gjorde denne for første gang live. Sceneshowet her var nemlig ikke spesielt bra, og skal veteranene videre må showet opp flere hakk. Vokalt leverer de etter min mening kanskje best av samtlige, men de må kvitte seg med de unødvendige elementene på scenen, sier Betsson-eksperten.

Brødrene som er oppvokst utenfor Porsgrunn blir vurdert som en av kveldens absolutt favoritter. På oddsen er «Out Of Air» den nest største favoritten med 5,00 i odds. Tuwezen forklarer hvorfor Betsson mener det er gode muligheter for at Emil og Didrik kan gå helt til topps:

– Begge er to fantastiske vokalister hver for seg, og når de slår seg sammen blir de dynamitt. «Out Of Air» er fengende poplåt med bra driv, men det er vokalferdighetene som virkelig løfter låten. På scenen ser gutta bra ut og de kommer seg forså vidt helskinnet gjennom sceneshowet. De blå dressene, hvite skoa og forsøket på noe som kan minne om dansetrinn blir så corny at det funker. Vi mener dette er mat for MGP-fansen. Didrik og Emil styrer nok garantert mot en topplassering, og det kan holde helt til Rotterdam også, forklarer Betsson-sjefen.

Kristin Husøy – Pray for Me – 25,00 i odds
Det ble sett på som en stor overraskelse da Kristian Husøy slo ut Sie Gubba og ble Midt-Norge sin MGP-representant. Nå skal «Pray for Me» også forsøke å overraske i hovedfinalen, og Sundnes tror trønderjenta har en klar fordel:

– Ikke undervurder hvor stor fordel det kan være å stille på hjemmebane for Kristin. Jeg kan allerede se for meg brølet fra Trondheim Spektrum. Det kommer til å bli en helt fantastisk opplevelse for henne, livepublikum og alle som følger med hjemme. Man skal ikke se bort ifra at engasjementet smitter over på TV-publikummet. Låten skiller seg også positivet ut og jeg mener den er sangen som kanskje fanger lyden av 2020 best. Jeg mener denne blir skummel og tror den kan nå gullfinalen, sier MGP-eksperten. 

Oddssetterne var ikke overbevist før delfinalen fra Midt-Norge, og virker ikke å ha endret mening nevneverdig siden den gang. På oddsen er sangen vurdert som en av de klart svakeste med hele 25,00 i odds.

– All honnør til Husøy som overrasket oss stort i delfinalen. Vi trodde «Pray For Me» var en låt som ikke passet inn i Melodi Grand Prix-formatet, men der er det bare å erkjenne at vi bommet. Likevel tror vi ikke det blir mer jubel denne gangen. Delfinalen fra Midt-Norge hadde ikke et spesielt imponerende nivå, og låtene hun skal opp mot i hovedfinalen er av et helt annet kaliber. Vi klarer ikke å se hvordan denne skal klare å utkonkurrere flere av de andre låtene, så vår konklusjon er at dette blir en av de som gjør det svakest på lørdag, men vi tok feil sist. Kanskje gjør vi det igjen, spør Tuwezen.

Liza Vassilieva – I Am Gay – 10,00 i odds
Russiskfødte Liza var før sin delfinale oddsfavoritt til å gå videre til Trondheim og gikk oppskriftsmessig seirende ut av duellen med Elin & the Wodds. Nå er nordlendingen klar for hovedfinalen, men Per Sundes tror ikke det blir en jubelkveld for Liza:

– «I Am Gay» var den siste til å kvalifisere seg til lørdagens finale. Hun klarte å skille seg ut i delfinalen sin med en utpreget partylåt, men man må ikke glemme at delfinalen fra Nord-Norge nok var den klart svakeste. Jeg synes homsefrieriet blir overtydelig, og jeg antar at denne kommer til å ligge i bunnen etter avstemningen. 

Av oddssetterne blir Liza spådd midt på treet under hovedfinalen. «I Am Gay» har fått 10,00 i odds. Det gjør henne til den femte største favoritten til å vinne. Tuwezen forteller hva oddssetterne forventer før lørdagens finale:

– «I Am Gay» er et morsomt bidrag og gikk som vi forutså til finalen. For å være ærlig ble vi skuffet av det vi fikk se live av Nord-Norge. Vi sitter igjen med et inntrykk av at Lizas bidrag var det minst dårlige. Nå skal hun opp mot noen skikkelig tungvektere, og da tror vi hun kommer til kort. Liza er ingen dårlig sanger, men sammenlignet med praktstemmene til Rein Alexander, Ulrikke og brødrene Solli-Tangen blir hun en lettvekter. Sceneshowet vi fikk se i delfinalen var heller ikke noe fyrverkeri. Den vil nok sanke en god del stemmer på grunn av det veldig MGP-vennlige budskapet, men vi mener det vil være en overraskelse om den ender opp som vinner, sier Tuwezen om Betssons vurderinger.

Magnus Bokn – Over The Sea – 10,00 i odds
25-åringen fra Stavanger vant finalen fra Vest-Norge med «Over The Sea». Tidligere har Bokn deltatt i flere musikk-konkurranser uten å gå helt til topps. Betssons MGP-ekspert, Per Sundnes, tror heller ikke han går seirende ut av Melodi Grand Prix:

– Bokn har med seg to tidligere vinnerne som låtskrivere, men det hjelper ikke stort. Det er ikke spesielt minneverdig. Jeg mener også at scenebildet må endres. I den store MGP-sammenhengen tror jeg denne hverdagslåten forsvinner helt. Her må Bokn og resten av teamet bruke tiden inn mot finalen godt, er Sundnes’ nødeløse vurdering.

På oddsen blir låten også vurdert som en av de svakere i finalen. «Over The Sea» har hele 10,00 i vinnerodds, og den blir altså i bestefall vurdert som en outsider til å  ta seieren.

– Med Rybak og With Steen i ryggen har Bokn samlet et lag med masse vinnererfaring, men vi tror dessverre for Bokn at «Over The Sea» ikke tar opp arven. Våre oddssettere mener fremdeles det er en veldig kul låt, og synes at lydbilde og stemmen til Magnus passer svært godt sammen, sier Tuwezen, før han fortsetter:

– Problemet for «Over The Sea» er at flere av de andre låtene i finalen rett og slett er mer minneverdige. Vi mener denne låten mangler særpreg som gjør at man husker den. Det er kult der og da, men man sitter ikke igjen med så mye når låten er ferdig. Da mener våre oddssettere at den skal få det vanskelig med å kjempe om en plassering i toppen, forklarer Betsson-sjefen.

Raylee – Wild – 6,00 i odds
Raylee var ikke den største favoritten da oddsen for Sør-Norge sin delfinale i MGP ble sluppet, men et skred av spill på Arendalsjenta sendte oddsen ned. Nå tror MGP-guru Sundnes at Raylee også kan gjøre det godt i hovedfinalen:

– Selv om låten minner veldig om et tidligere bidrag av Kypros, så tror jeg ikke det det slår negativt ut for Raylee sine sjanser i den norske finalen. I mine øyne så oser hun nærmest av profesjonalitet og scenetekke. Denne låten er allerede utpekt som favoritt av mange, og jeg tør nesten garantere at den havner på pallen.

Også oddssetterne har troen på at «Wild» kan gjøre det godt. Låten har 6,00 i odds, noe som gjør den til den tredje største favoritten før helgens finale i Trondheim. 

– Raylee imponerte absolutt alle med forrykende sceneshow. Det å synge til en såpass krevende koreografi er på ingen måte lett. MGP-publikummet setter pris på et brennhett show, og det er det ingen tvil om at Raylee har forstått. I årets finale er hun definitivt en av dem som leverer best på scenen. Når «Wild» også har både fengende melodi og tekst begynner det virkelig å ligne på noe. Våre oddssettere mener dette er et fyrverkeri av en låt, så får vi bare tåle at Raylee nødvendigvis ikke har den beste stemmen, når vi sammenligner med flere av konkurrentene, forteller Tuwezen om Betssons vurderinger.

Sondrey – Take My Time – 25,00 i odds
Sondre Mulongo Nystrøm fra Øyer ved Lillehammer er en av deltakerne som forhåndskvalifiserte seg til finalen. Mannen som går under artistnavnet Sondray har tidligere vært med på «The Stream» på TV2 og i fjor ble det tredjeplass i «Stjernekamp» på NRK.

– Disco er noe som alltid hører hjemme i en MGP-finale, og i år er det Sondrey som får æren av å holde tradisjonene ved like. Gudbrandsdølen slapp å kvalifisere seg til finalen, og det tror jeg han skal være glad for. Jeg er usikker på om denne låten hadde gått videre til finalen om den måtte kjempe i en semifinale. Sondrey er en skikkelig «gla’gutt» som kommer til å levere både dans og moro, men denne låten er neppe sterk nok til å hente hjem noe gull til Oppland, mener Per Sundnes om «Take My Time».

Heller ikke oddssetterne virker å være overbeviste av Sondreys bidrag. På oddsen er sangen sett på som en av de klart svakeste, og man får igjen over 25,00 ganger pengene om sangen skulle gå til topps.

– «Take My Time» er dessverre ingen stor låt. Sondrey er en meget bra entertainer, så det er synd at han ikke får mer å spille med. Våre oddssettere mener «Take My Time» er en platt affære. Det er absolutt ingenting her som stikker seg ut. Alt blir fryktelig forutsigbart. Når det blir så kjedelig hjelper det lite at Sondrey både er sjarmerende og synger og danser bra. Det hadde vært spennende å se hva han hadde utrettet med en bedre låt. Dette blir nok etter alle solemerker en av kveldens favoritter.

Ulrikke Brandstorp – Attention – 2,00 i odds
24-åringen fra Sarpsborg er forhåndskvalifisert til finalen med låten «Attention». Hun er kjent fra en rekke tv-programmer og har blant annet kommet på andreplass i Stjernekamp. Nå mener Sundnes at ting kan ligge til rette for at Brandstorp kan trone øverst på pallen etter lørdagens finale:

– Om det er noe Ulrikke kan, så er det å få oppmerksomhet! Dette er en stor ballade fremført av en stor stemme. Med «Attention» kommer det garantert til å gå bra for «særpingen». Jeg tror hun kan ta hjem seieren på ren viljekraft, forkynner nordlendingen.

På oddsen er det «Attention» som er favoritt til å få representere Norge i Rotterdam. Med 2,00 i odds er Sarpsborgjenta den klare favoritten. Tuwezen forteller hvorfor oddssetterne har så stor tro på Brandstorp:

– «Attention» er utrolig mektig låt som blir båret mesterlig av Ulrikke sin fantastiske stemme. Våre oddssettere mener at hun er den som synger best av samtlige av de som skal delta i finalen. Det er ikke noe dårlig skussmål når man ser at hun konkurrer med sangere som brødrene Solli-Tangen og Rein Alexander, sier Betsson-sjefen, før han fortsetter:

– Hun treffer klokkerent på hver tone og når hun virkelig tar i er det sånn at gåsehuden melder seg. I Melodi Grand Prix er sceneshowet viktig, og her viser Ulrikke at «less is more». Den relativt enkle sceneproduksjonen blir veldig effektivfull og gir det viktigste med denne låten, stemmen til Ulrikke, plass til å skinne. Vi mener denne sangen er den klare favoritten til å gå videre, og her har Norge også en potensiell vinnerkandidat i Rotterdam.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.