Mattilsynet: Ikke gi kjæledyr i julegave

hund

Mattilsynet mener at dyr ikke bør gis som julegave eller overraskelse til barn. Å eie et dyr er et stort ansvar, og det krever både tid og ressurser å gi dyret et fullverdig liv.

Dette gjelder alle typer dyr, hund, katt, og også små kjæledyr som hamster, marsvin, kanin, ilder, fugler eller akvariefisk. Den som skal ha omsorgen for et dyr, må ha både kunnskap og interesse for å kunne stelle det godt i mange år.

– Kjæledyr opp i små bur, der de blir lite stimulert og har liten mulighet for naturlig atferd. Dette er et stort og alvorlig dyrevelferdsproblem, sier seniorrådgiver og veterinær Maria Været Veggeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Ting å tenke på før du skaffer deg et kjæledyr
Her er noen punkter familien må være bevisst på når man vurderer å få et kjæledyr i huset:

• Valget om å skaffe seg et dyr må være godt gjennomtenkt. Er hele familien enige og innstilt på det?

• Dyr krever stell, hver dag, i mange år. En voksen person må ha hovedansvaret for dyret.

• Ifølge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha et selvstendig ansvar for dyr. Barn kan miste interessen, og da har de voksne ansvaret for at dyret får det stellet det trenger.

• Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Dyr skal ikke behandles som leketøy.

• Det er ikke gratis å ha et kjæledyr. I tillegg til utgifter til fôr og andre nødvendige ting, kan dyret bli sykt og må behandles av veterinær. Er du innstilt på å betale for det?

• Hva skal du gjøre med dyret i ferier? Har du noen voksne og ansvarlige til å passe det, eller er du villig til å betale for at dyret skal få pass og stell på et dyrepensjonat?

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.