Mange er for syke til å reise på ferie

medisiner

Sommerens typiske diagnoser er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse, og forverring av egen helsetilstand. Mange er for syke til å reise på ferie mener forsikringsbransjen.

Du er småsyk og ferien står for døren, du er under behandling, eller du er kronisk syk. Tanken på sol og varme lokker, og selv fastlegen mener du kan ha godt av en ferie.

– Vår gjennomgang av skadesaker viser at det kanskje ikke er verdt å ta sjansen, sier skadesjef Petter Lassen i Frende Forsikring.

Nær annenhver utbetaling på nordmenns reiseforsikring gjelder sykdom på reise, og utbetalingene var på 965,9 millioner kroner i fjor. Første kvartal i år fikk forsikringsselskapene 24.000 skademeldinger om sykdom på reise, ifølge Finans Norge.

Forverrende flyreise
– Mange tenker og tror at en ferie gjør bare godt, men ofte vet folk flest og mange leger for lite om flymedisin. Har du nettopp vært syk eller har en kronisk lidelse kan en flyreise være forverrende, og direkte farlig, sier Gry Monica Hellevik, som er assistansesjef hos Falck Global Assistance, en alarmsentral som server reiseforsikringskunder i flere norske forsikringsselskap fra Tåsen i Oslo.

– Vi ser stadig oftere at pasienter som reiser på anbefaling fra lege ikke tåler flyturen, eller sykdommen blir verre i nytt og uvant klima, sier Petter Lassen. Frende er et av flere forsikringsselskap som har egen medisinsk rådgivingstelefon, hvor du kan ringe og forhøre deg før du reiser.

Sykere på ferie
Nordmenn reiser oftere og lengre enn før. Eksotiske reisemål står høyt på ønskelisten.

– Det er dessverre mange med kroniske lidelser, eller som er under behandling for alvorlig sykdom, som får problemer under ferieoppholdet, sier Lassen. Selv om du i utgangspunktet er i grei form før du reiser mener skadesjefen det er det viktig å ta i betraktning hvilken belastning selve reisen er.

– Flyturen, temperaturforskjeller, mindre søvn og annen bakterieflora, er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Petter Lassen.

Blir du akutt syk i Asia eller USA og må legges inn eller fraktes med ambulansefly hjem, kan kostnadene nå både en og to millioner kroner.

– Ikke reis uten å ha reiseforsikringen i orden, sier Gry Monica Hellevik.

Eldre reisende
Eldre er overrepresentert på statistikken, selv om de fleste er både friske og spreke ved avreise.

– Aldersgruppen over 60 representerer 60 prosent av alle skadekostnader fordelt på 39 prosent av antallet skader, opplyser Hellevik i Falck Global Assistance.

– Samme hvor forsiktig du er, er det ikke alt du kan unngå, sier Lassen.

Sommerens typiske diagnoser utenom forverring av egen helsetilstand, er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse.

Tett oppfølging
Ved sykdom eller skade i utlandet, vil reiseforsikringen din kunne stille økonomisk garanti for behandling så snart de blir varslet.

– Forsikringen dekker behandling som er akutt og nødvendig på stedet, behandling som kan følges opp på sykehus i Norge utføres heller på hjemstedet, opplyser Hellevik, hun sier mange blir overrasket over at alarmsentralen følger behandlingsløpet i utlandet svært tett.

– Når det er opprettet dialog mellom alarmsentralen vår og behandler i utlandet, ser vi ofte at det er med på å unngå unødvendig behandling og ekstra innleggelsesdager, forklarer skadesjef Petter Lassen i Frende. Du slipper jo å legge ut penger for behandlingen selv, når sykehuset vet at reiseforsikringen er i orden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.