Litauiske ingeniører utvikler verdensledende teknologier

lynx

– Samarbeidet med flere ulike selskap viste seg å ha potensial til noe mer, og slik ble ideen om Rocket Cluster født, sier Gediminas Tamošaitis. Han leder litauiske UAB Metal Production og organisasjonen Rocket Cluster.

– Fagfolk på ulike felt fra syv selskap utvikler innovative løsninger og viser vei for fremtidens ingeniørfag.

Større gruppe – mer produktiv
– Når ulike selskap samarbeider og jobben går med rakettfart, kommer også  resultatene. I ingeniørfag er tempo og de beste løsningene avgjørende. Ved å dele kunnskap, kontakter og prosjekter, er vi mer produktive i en større gruppe enn om vi opererer hver for oss.

Selskapene som inngår i Rocket Cluster, opererer allerede med suksess ikke bare i hjemmemarkedet Litauen, men også i Latvia, Estland, Norge, USA, Sveits og Nederland. Selskapene samarbeider også med kunder i andre land.

– Geografi begrenser ikkje ingeniørfaget. Innovasjoner som utvikles, er nødvendige over hele verden, fastslår  Gediminas Tamošaitis.

Bredt utvalg – effektive løsninger
Rocket Cluster består i dag av  firmaene UAB Metal Production, UAB Santaviltė, UAB Anaga, UAB LZtechnika, UAB AKSONAS og to ikke-assosierte medlemmer UAB TeleSoftas og UAB BE LIVE. Fem år har det tatt å samle deltagerbedriftene i klusteret, og selskapene lykkes godt både i Litauen og i andre land. 

Målet med organisasjonen er å gi kunden et bredest mulig utvalg av tjenester og de mest effektive løsningene så raskt som mulig. Dette er i tråd med slik vi erfarer etterspørselen rundt om i verden, sier Gediminas Tamošait.

Fra forskning og utvikling til dyrking og høsting av alger
Rocket Cluster jobber med ingeniørfag på mange områder inkludert forskning og eksperimentell utvikling, Utviklingen omfatter prosjekter, strukturer, systemer, utstyr,  produksjon og levering av ulike ingeniørprosjekter.

Andre områder er utvikling og anvendelse av lasere i industrien, utvikling og implementering av tingenes internett-teknologi, utvikling av varme-, ventilasjons- og luftkondisjoneringssystemer, design og implementering av moderne høyhastighets dataoverføringssystemer, rådgivning om ulike ingeniørspørsmål. Ja, til og med tangdyrking og høsting av alger er blant oppgavene.

Behandling av matavfall i Norge
Nylig ble medlemmene av klusteret kontaktet av biokjemikere basert i Norge, som trengte å utvikle, detaljere og velge nødvendig utstyr for behandling av matavfall. Med kunnskap om hvordan denne prosessen må se ut, lette forskerne etter ingeniører for å bidra til å gjøre de nødvendige prosessene til virkelighet. De litauiske ingeniørene fant løsningen.

– Litauen er et ideelt land for produksjon av ikke-standard utstyr og produkter, og testing av prosesser. Våre menneskelige ressurser er litt billigere, vi har en stor industri av muligheter, hvor vi har raskt kan gjøre noe.

– For øyeblikket er vi bare selskaper etablert i Litauen, men vi ser mange muligheter og ønsker å oppmuntre bedrifter og ingeniører som arbeider innen laserteknologi, mikrosystemer, biokjemi, kjemi, elektronikk og tingenes internett-teknologi om å bli med på i klusteret vårt, sier Gediminas Tamošaitis.

– Vår misjon har også blitt et ønske om å hjelpe dem som henvender seg til oss for innovasjoner. Fordi ingeniørfag kan løse problemer, gjøre livet enklere og gi mulighet til å bruke fremtidens teknologier mye tidligere.

Ifølge initiativtaker og grunnleggeren av Rocket Cluster, vil midlene som allerede utvikles, gjøre at klusterer i nær fremtid kan hjelpe ikke bare med menneskelige ressurser og ideer, men også økonomisk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.