Lett å løse ut snøskred i Nord-Norge de neste dagene

nve

Lørdag påskeaften har vi hørt om fire større skredhendelser som involverte personer i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Senja. Det gikk heldigvis bra med alle. Men, det dette forteller oss er at folk ferdes i skredterreng nå, samtidig er det tydelige tegn på at snødekket er ustabilt. Naturen gir ikke tydeligere tegn på skredfare enn naturlige- eller fjernutløse skred som evner å forplante seg i en fjellside.

Nå som det verste været i Troms og Finnmark ser ut til å gi seg vil mange komme seg ut på tur.

– Dere må ta hensyn til at det fortsatt er et svært ustabilt snødekke med vedvarende svake lag. For å ferdes trygt krever dette mye kunnskap og konservative veivalg i fjellet, kan man lese i snøskredvarslene på varsom.no for Nordland, Troms og Finnmark.

– Trolig må vi ta hensyn til dette vedvarende svake laget helt fram snøsmeltingen begynner og gjennomfukter snødekket i mai, sier Ragnar Ekker ved Snøskredvarslignen i Norge.

Lenger sør, i Nordland har vi også et svært ustabilt snødekke nå. Her er de samme vedvarende svake lagene som kom med den tørre kuldeperioden i februar og mars. Men, her har vi ikke fått de samme snømengdene og heller ikke hatt den samme vinden som lenger nord så vi har ikke hatt samme grad av skredaktivitet, stengte veier og isolerte bygder. For turfolk på ski eller scooter er situasjonen like skjerpet som lenger nord.

– For enkeltpersoner er det lett å løse ut skred der du står eller ved at du fjernutløser det i bakken over deg, fortsetter Ekker.

Nå ser det ut til at dagens hendelser ikke har resultert i alvorlige skader. Turfølgene har enten sluppet unna med skrekken eller de har greid å komme seg ut av skredet med egen hjelp og har da vært heldige. Dette er noe vi alle kan lære av. Det ligger gode observasjoner i regObs som hjelper alle oss som skal vurdere snøskredfaren og som skal forstå snøforholdene bedre. Snøskredvarslignen anbefaler at du bruker denne informasjonen når du planlegger tur og videre anbefaler at de at man i de nordligste fylkene nå holder seg unna skredterreng resten av påska.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.