LESERINNLEGG: Dropp smitteappen, Høie!

apple

Har du lastet ned smitteappen, så har du blitt lurt. Teknologien virker ikke, effekten uteblir, og den ivaretar ikke personvernhensynet. Til tross for at ekspertgruppen ikke anbefalte å lansere appen, valgte Bent Høie likevel å kjøre full lansering over hele landet. 1,4 millioner mennesker har lastet ned smitteappen. Ingen har hatt bruk for den.

Av Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson Fremskrittspartiet.

Jeg var tidlig ute og advarte mot smitteappen. I 353 kommuner i Norge er ikke appen i bruk. Den gjelder kun for Drammen, Tromsø og Trondheim. Det er altså kun disse tre såkalte test-kommunene som teoretisk har hatt mulighet til å sende ut SMS til smittekontakter. Bor du i en annen kommune, virker den i det hele tatt. Appen har forøvrig ikke hatt noen effekt i de tre testkommunene heller: Smitteoverlegen i Drammen har uttalt til TV2 at de «appen foreløpig ikke har funnet noen tilfeller som vi ikke har funnet manuelt». 

Hvorfor er appen da lansert? Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet har innrømmet at appen ikke har blitt brukt til kontaktsporing, men er «nyttig» til andre formål, som å «gjøre analyser på befolkningen». Overvåkning altså.

VG-sjefen har bedt journalistene om å holde seg unna appen av hensyn til kildevernet. Det finnes også hundrevis av mennesker som i dag lever på hemmelig adresse, primært ekstremt utsatte kvinner. Det er vanligvis tidligere partner som har utøvd ekstrem vold, og har en vilje og evne til å oppsøke disse kvinnene for å påføre ytterligere skade. Små tekniske feil, eller problemstillinger utviklerne ikke har tenkt gjennom som følge av et ekstremt tidspress under utviklingen av appen kan få forferdelige konsekvenser.

I sin iver etter å vise «handlekraft» i møte med Covid 19-viruset, har regjeringen sørget for å skape en app som i liten grad bekjemper viruset, sprenger grensene for personvern og skapt en sikkerhetsrisiko som kan få store konsekvenser for det norske samfunnet. 

Derfor bør regjeringen skrote denne appen nå.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.