LESERINNLEGG: Catalonia ferier 1. oktober

Jordi Oriola Folch

Catalonia ble en uavhengig nasjon i 935 og grunnla en tid senere Crown of Aragon, med et ganske demokratisk politisk system som hadde det første parlamentet i verden (før England).

Av Jordi Oriola Folch

I 1479, gjennom et ekteskap mellom konger, sluttet Crown of Aragon seg til Crown of Castile og dannet en konføderal stat hvor hver krone opprettholdt sine ledere, lover og skatter. Men den 11. september 1714, gjennom en dynastisk krig, opphevet Castilla -kronen den konføderale pakten, eliminerte alle institusjonene og lovene i kronen i Aragon, forbød katalansk og smidde, med blod og ild, et homogeniserende Spania med sentrum i Madrid . Av denne grunn er 11. september nasjonaldagen i Catalonia der vi minnes tapet av vår frihet.

Siden den gang har det vært 300 år med skjult kolonialregime, med en økonomisk plyndring på € 18 000 millioner per år, og fra tid til annen har Spania måtte knuse katalanske opprør mot økonomisk plyndring, mot Madrids pålegg og mot å forstå politikk veldig langt fra den katalanske, demokratiske og forhandlingsmessige måten. Den spanske generalen Espartero hadde allerede pontifisert det: «Til fordel for Spania må Barcelona bombes en gang hvert 50. år.»  Og det er at Catalonia, ifølge spanske intellektuelle, er et kronisk problem som bare kan håndteres, men ikke løses.

Siden 2017 foretrekker vi å feire at vi 1. oktober holdt en unilateral folkeavstemning om uavhengighet. Det endte opp med å være ensidig fordi den spanske staten til enhver tid nektet å forhandle fram en demokratisk løsning der det katalanske samfunnet kunne bestemme om det ville fortsette i Spania eller bli et nytt medlemsland i EU. Spania sendte 10 000 politifolk for å prøve å forhindre folkeavstemningen, og traff folk som ønsket å stemme ved valgurnen! Men de mislyktes fordi velgerne forsvarte valglokalene med massiv, ikke-voldelig, ulydighet i Gandhi-stil. Og selv om politiet stjal 770.000 stemmer, ble folkeavstemningen, med omhyggelig og godt organisert fair play, fødselen til den katalanske republikken: 2.286.217 gyldige stemmer (43% av folketellingen) med 90.18% som var gunstige for uavhengigheten.

Det skal bemerkes at Parlamentet i Catalonia siden 2010 har hatt fem absolutte uavhengighetsflertall, og at det ved forrige valg var 52% av stemmene for uavhengighet.

Å ha blitt angrepet og slått av det spanske politiet, og deretter undertrykt, har ført til at vi katalanere har fullstendig kuttet våre følelsesmessige og mentale bånd til Spania. Fra utenfor Spania foreslås det at katalanere og spanjoler forhandler og overvinner konflikten. Vi forstår denne gode troen, men jeg vet ikke om du kan forestille deg at katalanerne, etter disse angrepene, ikke ønsker å forsone oss med en stat som ikke elsker oss eller respekterer oss, og som ikke nøler med å slå vårt folk til å pålegge at vi blir i Spania. Som om vi ba et ektepar om å forsone seg til tross for at de hadde irreversible sår som opphever alle ønsker om å leve med den andre. Bedre hver enkelt på sin egen måte og uten permanent overgrep.

Det er bare et spørsmål om tid før Catalonias uavhengighet blir en realitet. Og dette ville være ønskelig hvis det var veldig snart, for å hindre Spania i å fortsette å mishandle den katalanske nasjonale minoriteten, med medvirkning fra Europa.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.