Kystverket tar et større ansvar for rydding av marint avfall

kystverket

Over 3 tonn søppel er ryddet etter Kystverkets første runde med ryddeaksjoner langs kysten. Tre lokasjoner har så langt plukket søppel på områder som ikke er så tilgjengelig for allmenheten. I år ble det også ryddet strandsøppel og marint plastavfall med samme planlegging og gjennomføring som en strandaksjon med forurensing fra olje.

− Formålet er å erfare og lære om og hvordan etatens aksjonsorganisasjon kan benyttes ved håndtering av marint søppel, forklarer seniorrådgiver Ståle Arild Grimen ved Kystverkets beredskapssenter.

2. mai fjernet Grimen og 24 andre ansatte i Kystverket Vest 1,2 tonn søppel fra strandsonen på Gitterøya-Vardholmen utenfor Haugesund; den første av syv planlagte ryddeaksjoner langs kysten. 6. mai fulgte 27 ansatte i Arendal opp med å rydde nesten 1 tonn avfall i en liten bukt på utsiden av Tromøya. Dagen etter var det noen lite besøkte viker mellom Kabelvåg og Svolvær som ble ryddet av rundt 20 ansatte i Nordland. Her var fangsten på rundt 1 tonn.

– Til tross for overraskende mye søppel, klarte vi ved hjelp av entusiastiske ansatte å fjerne alt fra presenninger og bildekk til q-tips og mindre plast som var gått i oppløsning og som lå i lag i jordsmonnet. Vi har en formidabel jobb foran oss for å fjerne all plasten langs kysten, men hvis folk klarer å slutte å forsøple tror jeg vi skal klare å rydde hver en vik, sier fungerende regiondirektør Jon Leon Ervik i Kystverket Vest.

Kystverket bruker egne fartøy til å rydde mer utilgjengelige områder, hvor frivillige som skoleklasser og idrettslag ikke kommer lett til. I forkant av ryddingen av Gitterøya-Vardholmen utenfor Feøy ble det også gjort en befaring gjennomført av Kystverkets overvåkingsfly. Video fra flyet viste at forsøplingen i disse områdene var betydelig verre enn tidligere antatt fra sjøbefaring.

−  Befaringen fra lufta ga et betydelig bedre bilde av omfanget. Overvåkingsflyet fant viker med dobbelt så mye søppel som det vi fant under sjøbefaring. Videopptakene fra flyet fanget opp mye forsøpling på små holmer og skjær som man ikke ser fra sjøen. Bildene ga oss et godt grunnlag for planleggingen av ryddeaksjonen og mer effektiv organisering av arbeidet, sier Grimen.

Overvåkingsflyet LK-KYV brukes til å kartlegge oljeforurensning til sjøs i forbindelse med oljevernaksjoner. Overvåkingsbilder tatt fra LK-KYV var en viktig del av oljevernarbeidet under hendelsen med «Helge Ingstad» utenfor Bergen for å få oversikt over forurensningsomfanget. LK-KYV flyr i lav høyde og kan zoome inn på spesielle områder.

I tillegg til fartøy Kystverket benytter, blir en del avfall fjernet med helikoptertransport. Dette søppelet tas når det kan kombineres med andre oppdrag i området.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.