Krisen i Venezuela: Barna rammes hardest

sos barnebyer

Daglig krysser flere tusen barn og voksne grensen til Colombia. Mange barn har mistet familien sin. Situasjonen i Venezuela er ekstrem. Over tre millioner mennesker har flyktet fra landet. I tillegg oppholder to millioner venezuelanere seg på grensen til Colombia. FN beskriver det som den største flyktningebølgen i Sør-Amerikas moderne historie og forventer at fem millioner mennesker vil flykte i løpet av året.

– Flyktningkrisen har allerede vart lenge og ser ut til å øke i omfang. Ingen har oversikt over hvor mange barn som er separert fra familien sin. Det er i dag ingen systemer på plass for å ivareta migrantbarn som er alene. Mange barn kjenner ikke noe annet enn liv i krise og på flukt, og vil trolig ikke oppleve noe annet i sin barndom, sier programsjef i SOS-barnebyer, Sissel Aarak, som er i Colombia.

I dag har hun besøkt nødhjelpsprogrammene i Guajira, nord i Colombia. Her har omlag 166 000 migranter bosatt seg. Som det fattigste området i Colombia, var Guajira allerede før dette et område med store utfordringer. Uten tilgang på helsehjelp, nok mat og rent vann har venezuelanerne beveget seg fra en krise til en annen. Kapasiteten i de lokale skolene er sprengt og omkring 40 prosent av barna har ikke skoleplass.

Barna sulter
Familier på flukt mangler både husly, mat og helsetjenester. Mange barn oppholder seg timevis alene på gaten mens foreldrene prøver å finne en måte å livnære seg på. De blir lett et offer for utnyttelse og misbruk. Nord i Colombia er barna særlig utsatt for å bli rekruttert inn i de kriminelle gjengene som regjerer området. Barnearbeid er utbredt og synlig i gatebildet og risikoen for menneskehandel er stor.

Situasjonen blir stadig vanskeligere i et hardt presset Colombia, som fremdeles er preget av interne konflikter. Nasjonaldirektør Angela Rosales i SOS-barnebyer Colombia sier at behovet for støtte er stort.

– Vi er spesielt opptatt av risikoen barna står overfor. Flere er blitt skilt fra familien på grunn av migrasjonssituasjonen. Dette berører oss dypt, sier Rosales.

Gjenforener barn og foreldre
SOS-barnebyer støtter barna og familiene, bidrar til gjenforening der det er mulig og tar vare på de barna som ikke har noen trygge omsorgspersoner.

Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer. Situasjonen er anspent etter at opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte seg som Venezuelas leder. President Nicolás Maduro nekter å gå av og har blokkert grensen slik at nødhjelp ikke kommer fram. Det er nå en stor humanitær krise i landet. Folk har ikke nok å spise, det mangler medisiner og varer. Som følge av matmangel gikk den gjennomsnittlige venezuelaner ned 11 kilo på ett år, melder nyhetsbyrået Reuters.

Én million i Colombia
Én million av de som har flyktet fra Venezuela, er nå i Colombia. SOS-barnebyer har siden juni 2018 støttet flere enn 600 barn og 450 omsorgspersoner i områdene La Guajira og Santander. I tillegg har 1900 venezuelanere i Santander-regionen fått nødhjelp i form av mat og toalettsaker.

Colombianske myndigheter har nå bedt SOS-barnebyer om hjelp til å gi mer langvarig beskyttelse av barn som har flyktet alene fra Venezuela.

Dette gjør SOS-barnebyer i flyktningkrisen:

  • Sikrer at barn og familier har det trygt og får mat, beskyttelse og helsehjelp.
  • Tilbyr beskyttelse og aktivitetstilbud for barn i egne trygghetssoner.
  • Gjenforening av barn som er kommet bort fra familien.
  • Integrering av flyktninger i Colombia og Brasil.
  • Planlegger langvarig omsorgstilbud i SOS-familier for barn som er alene.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.