Krever lovpålagt ID-merking: Nytt rekordår for hjemløse katter

frende forsikring

I fjor fikk rekordmange bortkomne katter hjelp eller ble avlivet i Norge. – ID-merking må bli lovpålagt så eierne kan stilles til ansvar, sier Dyrebeskyttelsen Norge og Frende.

– Portugal og Belgia innfører nå obligatorisk ID-merking av katter. Det er ingen grunn til at ikke Norge skal få det samme. Før sommerferien la MDGs Une Bastholm fram forslag til Stortinget om å innføre dette, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Organisasjonen tok hånd om hele 8048 dyr i 2018. 6759 av disse (84 prosent) var katter, 592 kaniner og 577 hunder.

– Det er bare tragisk og trist å lese slike tall, sier produktsjef og dyrevenn Einar Brekken i Frende Forsikring. 

Kostet 22 millioner i fjor
– Totalt kostet det mer enn 22 millioner kroner å hjelpe dyrene i fjor. 12 millioner av disse var veterinærutgifter, sier Åshild Roaldset.

I fellesferien blir mange kjæledyr gjort hjemløse hvert år, men i sommer var kapasiteten hos lokalkontorene til Dyrebeskyttelsen Norge sprengt allerede før de mest populære ferieukene tok til.

Statistikken viser at 3526 dyr ble omplassert i 2018. 3299 av disse var katter. 1530 dyr ventet fortsatt på omplassering til et nytt hjem ved årsskiftet. 

Flere ID-merker kattene sine 
DyreID jobber for digital identifisering av dyr i Norge og eies av Den norske Veterinærforening. Tall fra dem viser at mer enn 270.000 katter er ID-merket i Norge i dag. Tallet har økt de siste årene. Det anslås å være mellom 700.000 og 800.000 katter i norske husholdninger.

– Det er flott at nordmenn blir mer bevisste på ID-merking, men gapet mellom antallet som er merket og antallet som finnes er altfor stort, sier Einar Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge mener kostnaden for ID-merking bør ligge hos dyreeier og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.

– Har du ikke råd til ID-merking av dyret ditt har du heller ikke råd til å ha kjæledyr, sier den daglige lederen.

Merking gjenforener eier og dyr 
– Hvis noen finner katten eller hunden din kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke, sier Einar Brekken. 

I 2018 gjenforente Dyrebeskyttelsen Norge 247 dyr med eierne sine på grunn av ID-merking. 

– Hvis dyret blir påkjørt og dør kan merkingen gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier produktsjefen i Frende Forsikring. 

Eierne må stilles til ansvar
– Obligatorisk ID-merking vil lette myndighetenes oppgave med å identifisere og straffeforfølge eiere som mishandler og vanskjøtter dyr. Det er også forebyggende mot fremtidig vold og vanskjøtsel, sier Annette Bjørndalen Søreide, som er kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dermed vil dyrenes rettsvern kunne bli styrket.

– Vi i Frende har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge forstår kravet.

– Vi synes det er flott. Vi forstår at forsikringsselskap krever dette, og ønsker gjerne at alle forsikringsselskaper har dette som et krav for å sette fokus på hvor viktig det er med ID-merking av kattene, sier Bjørndalen Søreide.

Slik ID-merkes dyr
Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren.

– ID-merking er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for oss mennesker, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.