Kirkens Bymisjon lanserer ifengsel.no – En chat for barn og unge

fengsel

Hvert år opplever 6000 – 9000 barn i Norge å få en mamma eller pappa i fengsel. Barna kan oppleve en usynlig straff og kan miste kontakten med foreldrene. Det er ofte både skyld- og skamfølelse knyttet til det å ha en mamma eller pappa i fengsel eller på hjemmesoning.

For mange barn og unge er det få, om noen å snakke med om dette – og mange spørsmål uten svar. Onsdag, 7. november lanserer Kirkens Bymisjon chatten ifengsel.no.

– Det er mange fordommer knyttet til det å ha en mamma eller pappa i fengsel, hjemmesoning eller rusbehandling. Vi møter mange tabuer – og da på flere hold. Det er et ømtålig tema og det er ikke lett å komme kontakt med de barn, unge og familier det gjelder. Mange snakker ikke om det, og barna syns det er vanskelig å spørre – hos mange blir det en «familiehemmelighet», som man heller ikke snakker om innenfor husets fire vegger, forteller Anette Skjerven, teamleder for FRI barn og familie i Kirkens Bymisjon Drammen.

Det å ha en forelder i fengsel påvirker barn og unge på mange måter, de reagerer ulikt og har ulike måter å håndtere situasjonen på. Barn og unge har behov for å bli møtt, hørt, få snakket og å motta svar på sine spørsmål. Mange tror de er alene om det og snakker ikke om det med noen, men de har mange tanker og fantasier om hva et fengsel er. I mange tilfeller overgår fantasier virkeligheten – tanker og bekymringer vokser, uten at man kan stille spørsmål eller ha mulighet til å snakke om det.

– I arbeidet vårt har jeg møtt barn som tror pappa eller mamma må sitte i et rom med kjetting og kule rundt beinet, som de har sett på tegnefilm. Det er barn og unge som tror det er deres skyld, og det er barn som får dårlig samvittighet når de har det gøy sammen med andre. Det er viktig å bryte tabuer, å snakke om det, informere og sørge for at barna har noen de kan stille spørsmål og snakke med – for vi vet det er mange barn og unge det gjelder, sier Skjerven.

En anonym chattetjeneste
Chatten ifengsel.no lanseres onsdag 7. november og åpner for samtaler fra klokken 15:00. I startfasen kommer den til å være betjent på onsdager og fredager fra klokken 15:00 til 22:00.

– Vi er rustet til å øke bemanningen i ferier og høytider, i tillegg kommer vi fortløpende til å avstemme behovet og eventuelt øke bemanningen. Det viktigste for oss er å komme i kontakt med målgruppen, og å kunne bidra til at de barn og unge det gjelder kan få en bedre hverdag, noe som igjen kan gjøre dem bedre rustet til voksenlivet med utdannelse og arbeid. Vonde opplevelser i barndommen kan for mange feste seg langt inn i voksenlivet og bidra til videre utfordringer for dem det gjelder, sier Jon-Ivar Windstad, daglig leder i Kirkens Bymisjon Drammen.

Chatten er også for barn og unge som har en venn som opplever dette. De som betjener chatten er vant til å snakke med og møte barn og unge som har, eller har hatt en mamma eller pappa i fengsel.

Alle har taushetsplikt og chatloggene slettes etter 72 timer. På nettsiden ifengsel.no finner man ulik informasjon — fra intervjuer med barn og ungdom som har en forelder i fengsel, til bilder fra innsiden av fengsler. Det er også en side med svar på mange av de vanligste spørsmålene man kan ha i tilknytning til det å ha en forelder i fengsel eller i rusbehandling.

– Kirkens Bymisjon har i samarbeid med Godt Sagt AS laget en kortfilm som retter seg mot målgruppen. Etter lansering av chatten og videre fremover vil filmen bli vist under besøk på skoler, offentlige instanser, på kinoer og i sosiale medier. Filmen har som mål å spre informasjon om chatten, sier Windstad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.