Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har gjennomført en undersøkelse om julegrøttradisjonene våre, som lever i beste velgående. Vi MÅ ha julegrøt i løpet av desember og riskrem på julaften, og det må være mandel i den.
Spenningen er stor for både små og store, og premien er den samme hvert år; den tradisjonelle marsipangrisen, enten vi liker marsipan eller ei.
Ifølge en fersk undersøkelse spiser hele åtte av ti nordmenn julegrøt i løpet av desember måned. 25 % spiser grøten på selveste julaften.
– Det er imidlertid store forskjeller på grøtspisingen, avhengig av hvor i landet du bor, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no.
Mens hele 41 % av vestlendingene spiser risgrøt på julaften, er det under hver femte (18 %) nordlending som gjør det samme.
Av julegrøt kan man også lage riskrem, som er den desidert mest populære desserten på julaften. Hele 45 % av oss foretrekker denne fremfor andre populære desserter som multekrem, karamellpudding, is/iskake og fruktsalat.
Tradisjonen med mandel i grøten eller riskremen er gammel. Den skal ha oppstått som følge av en gammel lek der en bønne ble gjemt i en pudding, ifølge Geir Thomas Risåsen, som er julekonservator ved Norsk Folkemuseum. Den som fant bønnen, ble «kong bønne» og fikk lov å finne opp navn på de andre. Denne skikken oppsto på 1500-tallet, og den tradisjonelle mandelen i grøten er nå utbredt i hele Norden.