I dag starter årets hummerfiske – Husk det er ingen skam å snu

kreps

I dag går startskuddet for årets hummerfiske. For mange er det høstens store eventyr. Et eventyr som fort kan bli til et mareritt, hvis du ikke husker ta med deg sikkerheten om bord.

Skal du ut og fiske nå på høsten er det nemlig ikke bare smart, men også livsviktig å tenke på egen sikkerhet. Med den temperaturen som vannet holder i disse dager overlever man ikke mange minuttene uten riktig utstyr, og man bør ha en plan for hva en skal gjøre om man havner i sjøen. Og – ikke minst – en plan for at man ikke havner i sjøen.

– Riktig utstyr er selvsagt helt essensielt. Redningsvest er et minimum. I tillegg er det viktig å kle seg riktig uavhengig om uhellet skulle være ute eller ikke. Nå, når temperaturene er lave i både lufta og vannet, er flytedress eller arbeidsdrakt å foretrekke, sier Lars Petter Helminsen, skipper på redningsskøyta «Stormbull» med base i Stavern.

Tauverk, stabilitet og vær
I tillegg til å tenke på egen sikkerhet er det viktig å være fokusert. Mange av de oppdragene som Helminsen og Redningsselskapets øvrige redningsskøyter må rykke ut på under hummerfiske handler om ting som tauverk og stabilitet.

– Det er veldig fort å få tau i propellen under setting og trekking av hummerteinene, noe som kan få alvorlige konsekvenser. De fleste hummerteinene blir jo satt nære land, noe som betyr at sjansen er stor for at du trekker land hvis båten din skulle miste fremdriften på grunn av tau i propellen, sier Helminsen.

Du bør også – ifølge Helminsen – være oppmerksom på at båten kan oppføre seg annerledes en den pleier, og følge med på vind og strømforhold.

– En høy stabel med teiner gjør noe med stabiliteten i båten din. I tillegg blir plassen om bord marginal. Det betyr at du må være ekstra oppmerksom når du beveger det i båten i forbindelse med trekking og setting av teiner.

– Man må heller aldri glemme å sjekke værmeldingen og planlegge settingen av teier ut fra den. På denne tiden av året kan forholdene skifte fort og det er ofte mye vind, noe som kan føre til urolig og farlig sjø nære land. Når folk ringer og spør om været og bølgeforhold minner jeg dem alltid på at det er ingen skam å snu. Kjør en tur ut, se på forholdene og ta en rask vurdering. Hvis du føler at det er utrygt – så kjører du inn igjen, sier Helminsen.

Lars Petter Helminsens 10 tips for et tryggere hummerfiske:

Hold deg oppdatert på vær og vind. Husk det er ingen skam å snu om du føler deg utrygg.
Bruk redningsvest og kle deg riktig. På vinterstid er en flytedress/arbeidsdrakt å foretrekke.
Pass på at det ikke ligger masse flytetau rundt båten din.
Ha alltid med deg en skarp kniv til å kutte tauverk.
Ha alltid et godt anker lett tilgjengelig i båten. Dette kan være avgjørende for utfallet om du skulle få tau i propellen.
Tenk stabilitet. En stabel med teiner skaper dårlig stabilitet, i tillegg blir plassen om bord marginal.
Hold deg oppdatert på lokale strømforhold.
Ha VHF eller mobilen i vanntett deksel.
Legg ikke ut teiner midt i skipsleia.
Vær to i båten,. eller si fra hvor lenge du blir borte.
Et ekstra tips på tampen: Bruk godt agn. Råtten makrell er visstnok et uimotståelig festmåltid for hummeren.

Hvis du har tenkt deg ut på hummerfiske så bør du vite følgende:

Det er nå obligatorisk påmelding til hummerfisket.
Den som registrerer seg for hummerfiske vil bli tildelt et unikt deltakernummer.
Minstemål for hummer er 25 cm langs hele kysten, over hele landet.
På Skagerakkysten – avgrenset mot vest av en rett linje fra Lindesnes fyr til Hanstholm fyr og til grensen mot Sverige – er det innført et maksimalmål for hummer på 32 cm.
For å finne riktig lengde på en hummer (totallengde) måler du hummeren fra spissen av pannehornet til bakre kant av midtre svømmelapp.
Alle teiner som brukes til fangst av hummer skal merkes med navn, adresse, samt deltakernummeret.
Teiner som brukes til fangst av hummer skal ha minst to sirkelformede fluktåpninger – en på hver side av redskapen. Åpningene må være minst 60 mm, og skal være plassert nede i bunnen av teinen, slik at hummere under minstemål lett kan ta seg ut. Det er påbudt å bruke nedbrytbar bomullstråd i hummerteiner.
Som fritidsfisker kan en fiske etter hummer med inntil 10 teiner per person, per båt. Det betyr at dersom flere personer fisker fra samme båt, eller dersom én person fisker med flere båter, kan du uansett ikke bruke mer enn 10 hummerteiner
Hummerteiner skal røktes minst en gang per uke.
Det er ikke forbudt for fritidsfiskere å sette krabbeteiner på grunneren vann enn 25 meter.
Det er lov å sette / trekke teiner på søndager, også på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder.
Det er forbudt å sette / trekke teiner til fangst av hummer på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder i tidsrommet fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.
Det er rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember.
Fritidsfiskere kan ikke fritt selge hummer. All omsetning av fisk og skaldyr skal skje gjennom et salgslag eller en godkjent kjøper. Fritidsfiskere kan omsette for maksimalt 50 000 kroner i året.
Det er etablert 36 fredningsområder for hummer i Norge. 10 i Hordaland, 16 i Sogn og Fjordane og 10 på Sør- og Østlandet. I tillegg er det fem bevaringssoner i Tvedestrand- og Lindesnes kommune. Kart over fredningsområder kan du finne på nettsiden til Fiskeridirektoratet www.fiskeridir.no.

Kilde: Fiskeridirektoratet

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.