De to siste årene har det blitt utbetalt rekordhøye erstatninger etter hytteinnbrudd. I fjor ble 1459 innbrudd på hytter og i fritidsboliger meldt til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge.
Selv om antallet hytteinnbrudd går ned, gjør hyttetyvene mer hærverk enn noen gang og forsyner seg grovere enn før. Det går frem av skadestatistikk fra Finans Norge.
– Også i år kommer noen til å få seg en ubehagelig overraskelse når de kommer på hytta til påske for å kose seg. Jeg unner ingen å starte påskeferien med å rydde opp i rot og ødeleggelser etter kriminelle, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
I fjor utbetalte forsikringsselskapene en gjennomsnittlig erstatning på 28 200 kroner per meldte skade ved innbrudd i hytte eller fritidshus, mens tilsvarende beløp i 2016 var 29 700 kroner. De to siste årene skiller seg ut med vesentlig høyere erstatninger enn tidligere.
Ofte ramponering
– Dessverre er det en del hærverk og ødeleggelser knyttet til hytteinnbruddene. Dette – sammen med at standarden på innbo og utstyr i hyttene stadig blir bedre – gjør at gjennomsnittlig erstatning øker, sier Clementz.
I fjor ble 1459 innbrudd på hytter og i fritidsboliger meldt til forsikringsselskapene. En liten nedgang fra 1532 hytteinnbrudd året før, ifølge bransjestatistikken.
– Hytteinnbrudd skiller seg fra boliginnbrudd på flere måter: Spekteret i det som blir stjålet er større. Mens innbruddstyver som går inn i boliger gjerne tar med seg små, verdifulle gjenstander som smykker og datamaskiner, har vi eksempler på hyttetyver som tar med seg hagemøbler, dyner, servise og filleryer. For noen år siden hadde vi faktisk et tilfelle der en vedstabel – en hel favn – ble fraktet av gårde, sier Sigmund Clementz i If.
Tyvene overnatter
– Gjennom mange år har vi også sett at flere hyttetyver tar én eller flere overnattinger. Som regel blir det store ødeleggelser når de ubudne gjestene tilbringer tid på hytta. Dersom det ikke er alarm i fritidsboligen, og den ligger litt avsides, er nok risikoen for å bli oppdaget under langtidsopphold ganske liten, sier Clementz.
Forsikringsselskapet If fører statistikk over hvordan hyttetyvene kommer seg inn. De aller fleste bryter opp selve inngangsdøra, viser en analyse av innbruddstallene.
– For tyvene er tilgang gjennom døra enkelt og greit når store gjenstander skal bæres ut i en bil. Tilbringer tyvene noen ekstra dager og bruker alle hyttas fasiliteter, er det nok en klar fordel å kunne gå ut og inn av hoveddøra framfor å krype gjennom et smårutete vindu med glassrester, påpeker Sigmund Clementz lakonisk.