Husk å vinterlagre batteriene!

batterier

Det er flere grunner til at det lønner seg å gi batteriet til båten, MCen eller bobilen litt ekstra omtanke ved sesongslutt og med en viss regelmessighet i løpet av vinteren. Å la et batteri bli ødelagt før tiden er ikke bra verken miljømessig eller for lommeboka.

– Det finnes ingen nøyaktige tall over hvor mange fritidsbatterier som ødelegges uten grunn hver vinter, men når våren nærmer seg, hører vi alltid fra kunder som forteller at batteriet i båten eller et fritidskjøretøy har sluttet å fungere i opplagsperioden. Ved nærmere ettersyn viser det seg nesten alltid å handle om at batteriet har blitt «glemt» i løpet av vinteren, sier Tor Enlid, Marketing Manager i Exide Technologies Norden.

Et fritidsbatteri som ikke brukes og ikke vedlikeholdes, kan gå i stykker før tiden. Batterier til båt og fritidskjøretøy samt batterier til MC har en levetid på flere år, forutsatt at de brukes og behandles riktig.

Exide Technologies er global produsent av Sønnak blybatterier til blant annet båter, bobiler, campingvogner og motorsykler, og Tor Enlid som er Marketing Manager har noen enkle tips om hvordan du unngår batteritrøbbel:

  • Koble batteriet fra det elektriske systemet ved lengre tids lagring.
  • Tørk av batteriet med en fuktig klut. Hold batteriet rent, og smør inn polene med fett for å beskytte mot oksidering.
  • Lad batteriet helt opp før vinterlagring.
  • Oppbevar batteriet kjølig og tørt. Batteriets selvutlading blir lavere jo lavere temperaturen er. OBS! Batteriet skal ikke oppbevares i minusgrader.
  • Vedlikeholdslad batteriet et par ganger i lagringsperioden. Bruk en kvalitetslader. Laderen skal være av riktig type, tilpasset nettopp ditt batteri.
  • Du kan få en sms-påminnelse om når det er tid for lading. Sms-tjenesten finner du på www.sonnak.no.

Husk at et utladet batteri kan til og med fryse i stykker ved normale vintertemperaturer.

– I tillegg til at det er sløsing med ressurser er det veldig kjedelig å bli stående bom stille når man skal ut på sesongens første tur, bare fordi batteriet ikke virker, sier Tor Enlid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.