Her får du raskest nett

mobil foto sky

Nordmenn elsker å surfe på mobilen. Vi leser nyheter på vei til jobb, streamer tv-serier på hytta og sjekker været i fjellet. Men hvor i landet får du raskest nett? Nå kan du se hvilken hastighet byen din har.

Ferske målinger foretatt med hastighetsappen Speedtest by Ookla viser at Telenor Norge har verdens raskeste nett. Resultatet er basert på 120.000 fartsmålinger over hele landet. I tillegg er det gjennomført 140.000 fartsmålinger i første kvartal.

Sammenlagt kan disse resultatene gi en pekepinn på hvor raskt nettet er der du bor. Det er mobilkundene selv som har testet farten – under de faktiske forholdene de bruker mobilen i. Dette gjør at testene er pålitelige og ekstra verdifulle.

De fem raskeste byene
Ifølge målingene er det Bærum som har Norges raskeste nett i gjennomsnitt. Med hele 95,51 Mbit/s troner bæringene øverst, etterfulgt av Stavanger med 93,43 Mbit/s. På en svært jevn tredjeplass ligger Bergen med sine 93,23 Mbit/s, mens Trondheim faller utenfor pallen med 92,11 Mbit/s i gjennomsnitt. Overraskende nok havner hovedstaden på femteplass, men Osloborgerne lider ingen nød; en gjennomsnittshastighet på 80,97 Mbit/s er sterkt.

– Det er gledelige nyheter at vi leverer høyhastighetsdekning over hele landet. Sammenlignet med resten av verden, går det norske mobilnettet lynraskt. Telenor har en befolkningsdekning med 4G på 99,4 prosent og begynner nå pilottesting av 5G, sier Bjørn Ivar Moen, konstituert leder for Telenors Norge.

Fylkene med best nett
Dersom man sammenligner netthastigheten i landets fylker, får man andre resultater. Med en gjennomsnittlig hastighet på 80,96 Mbit/s leverer Oslo det raskeste fylkesnettet. Andreplassen tilfaller Sør-Trøndelag med 78,55 Mbit/s, etterfulgt av Hordaland på tredjeplass med 77,31 Mbit/s. Rogaland faller akkurat utenfor pallen med 76,16 Mbit/s, mens Finnmark havner på femteplass med 75,43 Mbit/s i gjennomsnitt.

– Fordi fylker dekker større areal får man større forskjeller sammenlignet med by-målinger. Norge er et langstrakt land med høye fjell og dype fjorder. Dermed vil det være noen områder med god dekning, mens andre har noen «hull», sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Han har reist land og strand i over 20 år for å måle dekning, og kjenner Norges geografi bedre enn de fleste.

– Når vi ser hvor krevende det er å bygge ut mobilnettet, er det morsomt at vi troner på verdenstoppen i fart og dekning, legger han til.

Store forskjeller
Målingene viser også at det er tydelige forskjeller mellom Telenor og selskapets konkurrenter. I Bærum er forskjellen på netthastighet mellom Telenor og deres nærmeste konkurrent hele 37 prosent. Mens Telenor leverer det raskeste nettet med 95,51 Mbit/s, tilbyr nærmeste konkurrent 69,56 Mbit/s til bæringene.

I Stavanger leverer Telenors nærmeste konkurrent sitt aller raskeste nett på 80,4 Mbit/s i gjennomsnitt. Telenor stiller derimot med 93,43 Mbit/s i samme by. Den aller største forskjellen finner man imidlertid i Nes kommune i Akershus. Her er forskjellen mellom teleoperatørene nærmere 87 prosent. I denne kommunen leverer Telenor i gjennomsnitt 67,27 Mbit/s, mens nærmeste konkurrent tilbyr 30,68 Mbit/s i gjennomsnitt.

– Det er klart det vil være forskjeller operatører imellom. Uavhengig av hvem som leverer raskest er vi stolte av at det norske folk får glede av gode mobilopplevelser av høy kvalitet, sier Bjørn Ivar Moen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.