Har du montert dekkene dine riktig vei?

dekkmann

Dekkskiftesesongen er her, og mange bilister kjører med dekkene feil vei. – Det kan være skummelt, sier Torleiv Haukenes, produktsjef hos Dekkmann. 

Rulleretningen, eller rotasjonsretningen på dekket er det ikke alle som tenker på. Ikke alle dekk har rulleretning, men de som har det er utstyrt med en liten pil på siden av dekket som forteller deg hvilken vei dekket skal rulle. 

– Dessverre er det mange som overser denne pilen når de skal bytte dekkene selv, og det kan være skummelt. Å kjøre med dekk feil vei vil redusere dekkenes gripe- og dreneringsegenskaper, noe som vil påvirke både kjøreegenskaper og bremselengde, forteller produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes. 

Det er vanligere at vinterdekk enn sommerdekk har rulleretning, så da gjelder det å holde tunga rett i munnen når man skal sette på vinterdekkene. 

– Noen har kanskje fått tips om å bytte dekk diagonalt, altså la det som var høyre fordekk bli venstre bak og vice versa, men det kan man ikke gjøre når dekkene har rulleretning. Det man eventuelt kan gjøre er å sette høyre fordekk på høyresiden bak, sier Haukenes. 

Det kanskje viktigste tipset er å merke hjulene når man tar de av. 

– Hvis man merker hva som er venstre forhjul, høyre bakhjul og så videre, så er det enkelt å vite hvordan dekkene skal monteres neste gang det er tid for dekkskift igjen. 

Ikke-retningsbestemte
Mange dekk i dag har ikke rotasjonsretning, og kan derfor settes hvor som helst på bilen. Det er imidlertid verdt å merke seg at asymmetriske dekk må settes riktig på felgen, om man skulle gjøre den jobben selv også. Disse dekkene er ofte merket med «outside» og «inside» for å vise hvordan de skal sitte på felgen. Og når det kommer til symmetriske dekk er det mange som blir forvirret.

– Mange stusser over mønsteret på symmetriske dekk ved at det ikke blir likt på høyre og venstre side. Det kan se ut som lamellene fører vannet feil vei på den ene siden av bilen, men det mange ikke er klar over er at vannet ikke dreneres bort mens dekket er i kontakt med asfalten. Det er bare snakk om et millisekund, og da rekker ikke noe særlig av vannet å forsvinne. Det meste av vannet renner ut av lamellene først når dekket er på vei ned igjen mot asfalten, altså foran i hjulhuset, forklarer Haukenes. 

Kjøp nye sommerdekk på høsten
Uansett om du har retningsbestemte dekk eller ikke, et tips gjelder for alle; kjøp nye sommerdekk på høsten. 

– Det er på høsten du har størst behov for gode dekk. Våte høstveier, løv og slitte sommerdekk er en farlig kombinasjon. Hvis du legger om til nye sommerdekk nå, slipper du også å stå i kø for å legge om til nye sommerdekk til våren. Da har du ferdige hjul som du bare kan sette på bilen til våren. Dessuten er det ofte billigere å kjøpe sommerdekk på høsten, spesielt nå hvor Euroen er sterk og det er ventet at prisene på mange varer kan øke, avslutter Torleiv Dalen Haukenes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.