Halvparten av arbeidsstyrken åpne for ny jobb

cv mal

Pandemien har gjort at mange har revurdert om jobben fortsatt passer inn i livet. Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpne for nye muligheter, og 3. januar er den dagen i året hvor flest leter etter ny jobb på Finn.no.

Pandemien har endret måten vi jobber på, og åtte av ti har revurdert om jobben passer inn i livet i løpet av de siste 18 månedene.35 prosent er åpne for å skifte jobb, mens 15 prosent er på aktiv jobbjakt. Det viser en ny stor undersøkelse fra verdens største HR-selskap Randstad.

— Pandemien har gjort at mange har mistet tilknytningen til jobben og ønsker å prioritere annerledes. Mange har brukt romjulen til å ta beslutningen om at det er på tide å skifte jobb, og vi vet at første arbeidsdag er den dagen i året hvor flest besøker Finn.no i jakten på drømmejobben, sier Eivind Bøe, administrerende direktør i Randstad Norge.

Det har lenge vært flere jobber enn jobbsøkere på markedet og kampen om talentene er hard. At så mange nå er åpne for nye muligheter er gode nyheter for de som trenger å bemanne, men dårlige nyheter for arbeidsgivere som ønsker å beholde viktige ressurser.

— Det er et ganske kraftig signal at så mange som åtte av ti har revurdert om jobben passer inn i livet. Samtidig opplever mange mer stress nå enn før pandemien. Vi ser at pandemien har ført til en ganske stor holdningsendring i arbeidsstyrken som arbeidsgivere er nødt til å ta på alvor, sier Bøe.

Han mener at arbeidsgivere som enten er på jakt etter nye medarbeidere, eller som nødig vil miste viktige ressurser, bør ta på alvor at arbeidsstyrken i stor grad har benyttet pandemien til å vurdere hva slags jobbhverdag de ønsker seg.

— Pandemien har gjort oss mer opptatt av balanse i livet. De arbeidsgiverne som derfor tilbyr medarbeidere en jobb som passer godt inn i livet, vil ha større muligheter til å tiltrekke seg nøkkelressurser, sier Bøe.

Randstad Workmonitor viser nemlig at halvparten opplever å ha fått bedre balanse mellom jobb og fritid etter pandemien. Seks av ti har fått større innsikt i både personlige mål og karrieremål.

— Vær svært tydelig i annonseringen hva du som arbeidsgiver kan tilby. Få spesielt frem hvilke opplærings- og utviklingsprogrammer dere har. Arbeidstakere har med rette lagt mer og mer vekt på hvor god en arbeidsgiver er til å øke kompetansen til sine ansatte, sier Bøe.

For hvis det er én ting pandemien har vist oss, så er det at vi må tilpasse oss plutselige endringer og lære å jobbe på nye måter. Digitaliseringstakten er høy og setter store krav til kompetanseutvikling 

—  Selv om lønn fortsatt er viktig når ansatte skifter jobb, er folk mer enn noen gang ute etter en arbeidsgiver som sikrer balanse mellom jobb og fritid, fleksibilitet og ikke minst gode muligheter for å lære og utvikle seg på jobben, sier Bøe.

Bøe forteller at det er særlig noen tegn som er viktige å ta på alvor.

— Om jobben oppleves som lite meningsfull, om du ikke får tilstrekkelige utviklingsmuligheter og når jobbstress tar over hverdagen kan det være på tide å gjøre endringer, enten i nåværende jobb eller ved å søke seg til en ny jobb, sier Bøe.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.