Halvert Enova-støtte fra 1. juni

norsk varmepumpeforening

– Nå må bransjen hive seg rundt og informere alle sine forhandlere og kunder, oppfordrer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Maksimal støtte for bergvarmepumper blir 10 000 kr, for luft-til-vann- og avtrekksvarmepumper 5 000 kr fra 1. juni. Ekstra støtte til energimåler forsvinner.

– Enova har bestemt seg for at støttesatsene skal endres, og det må vi bare forholde oss til akkurat nå, understreker Hagemoen.

– Klarer seg med mindre hjelp
Enova mener varmepumper kan klare seg med mindre hjelp. I 2018 utbetalte Enova støtte til over 5000 varmepumper, hvilket var om lag 50 % flere enn året før. Enova mener at markedet vil være i stand til å tilby gode alternative oppvarmingsløsninger til oljefyren i den siste perioden fram mot – og etter – innføringen av forbudet.

– Vi forventer en fortsatt positiv utvikling i kostnadene for varmeløsninger, og at disse etter hvert blir konkurransedyktige uten støtte, sier markedssjef Anna Barnwell i en pressemelding.

Enova vil orientere om endringene på Varmepumpekonferansen 2019, og være tilgjengelig for spørsmål. 

Oppdater tilbud
Alle tiltak som er gjennomført og registrert med faktura 1. juni eller senere, vil få de nye satsene uavhengig av når tiltakene ble gjennomført.

– De bedriftene som har vist til eller regnet inn eksisterende støttesatser, må oppdatere tilbudene sine hvis jobben ikke blir gjennomført i tide, sier Hagemoen. Varmepumpe-anlegget må være installert og registrert med faktura hos Enova før 1. juni for å kvalifisere til dagens støttesatser.

Dårlig timing fra Enova
– Selv om støttesatsene halveres, mener vi at varmepumper er så gode produkter at vi tror mange vil velge det uansett, sier Hagemoen.

Likevel synes han timingen fra Enovas side er veldig dårlig.

– Forbudet mot fossil oppvarming er rett rundt hjørnet, så de kunne godt ha ventet. Ikke minst av hensyn til de mange som har bestemt seg, og venter på å få erstattet oljefyren i sin bolig, mener Hagemoen.

Burde prioritert bergvarme
Han er særlig skeptisk til at støtten til bergvarmepumper halveres.

– Når Enova først skal redusere støtten, er det rart at de ikke beholder et høyere støttebeløp for bergvarmepumper. Dette er den løsningen som gir mest uttelling for både energi og effekt, sier Hagemoen.

Nettopp effektbehov ser ut til å bli en viktig del av ny energimerkeordning.

Reduserer flere støttesatser
Enova kutter i flere støttesatser for boliger:

  • Maksimal støtte til biokjel endres fra 25 000,- til 10 000,-
  • Maksimalt støttebeløp til balansert ventilasjon endres fra 20 000,- til 15 000,-

To støtteordninger fjernes helt fra 1. juni: Støtte til energimålere og støtte til varmestyringssystem. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.