Grisegodt bacon fra Vega

matmerk nm gris

Under NM i kjøtt ble Gildes produkt «Tørrhengt bacon av Edelgris fra Vega» tildelt det offisielle Spesialitet-merket. Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura ble tildelt Spesialitet-merket under NM i kjøtt torsdag. Til venstre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand.

Spesialitet-merket er et offisielt informasjonsmerke for norskprodusert mat. Merkeordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk, og merket tildeles produkter som går gjennom nåløyet etter smakstest og vurdering hos en fagjury med høy matfaglig kompetanse. Juryen, som ledes av Lars Sponheim, ser blant annet på bruken av lokale råvarer og produksjonsmetode.

– Baconet fra Vega kjennetegnes og får sin unike smak av tørrhenging. Vanligvis blir bacon røkt og saltet, dette tørkes i tillegg for å bli ekstra sprøtt og smaksrikt, sier Avseth-Bakke.

For å gjøre Vegagrisen fra Gilde ekstra spesiell, har bøndene laget en ny vri av gammel tradisjon: Den får litt tang fra Helgelandskysten i fôret.

Avseth-Bakke fullroser bøndene på Vega, som har vunnet flere priser for gode produksjonsresultater. Vega er kommunen i Nord-Norge som produserer mest svinekjøtt, og det gode samarbeidsmiljøet på øya tilskrives mye av suksessen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.