Google: Annenhver nordlending har tatt grep om personvernet sitt på nett

google

En ny undersøkelse viser at nærmere femti prosent av nordlendinger har tatt grep om personvernet sitt på nett, men de gjør det sjeldent. Nå oppfordrer Google til en opprydding i personverninnstillingene.

– Vi har i århundrer drevet med den fysiske dugnaden. I vår moderne tidsalder er det også behov for en opprydding på nett. Samtidig som de fleste av oss er i modus for å gjøre uteplassen vårklar, kommer vi med en oppfordring om å også rydde i den «digitale hagen». Luk bort funksjonene du ikke vil ha og ta grep om personvernet, oppfordrer Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge.

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Google viser at annenhver nordlending har på et tidspunkt justert personverninnstillingene sine på nett. Likevel kommer det fram at det skjer sjeldent. Syv av ti opplyser at de justerer innstillingene sine kun én gang i året, sjeldnere eller aldri. 

– I løpet av et år legger du igjen en rekke spor på internett. Du bør alltid ha et bevisst forhold til hvilke data du deler med hvem, og en gang i blant bør du renske opp i personverninnstillingene dine. Hvor ofte bestemmer du helt selv, men en fin tommelfingerregel er å bli inspirert av den årlige vårrengjøringen, sier Ronander.

Annenhver nordlending mener at økt kunnskap og kontroll over dataene de deler må til for at de skal være trygge på at personvernet blir ivaretatt på nett. 

– Vi ser at mange i Nord-Norge fremdeles føler seg usikre på hvordan de kan ta kontroll over hvilken informasjon de deler. Som en viktig aktør i det digitale økosystemet har vi et ansvar for å spre denne kunnskapen, sier Ronander. 

Undersøkelsen viser at den største bekymringen innbyggerne har til eget personvern, er at uvedkommende får tilgang til deres personlige informasjon. Samtidig sier nærmere 60 prosent at sikre systemer for trygg lagring vil bidra til å dempe denne bekymringen.

– Folk fortjener å være trygge på at deres informasjon håndteres forsvarlig. Det er også grunnen til at vi investerer såpass mye i å bygge verdens beste sikkerhet på nett. Det gjør vi ved å la de beste hodene bygge teknologi og rutiner som bevarer folks informasjon helt fra server til nettleser.

Med stadig økende fokus på personvern, har det reklamefinansierte internettet blitt gjenstand for debatt. Over 80 prosent i Nord-Norge oppgir at de ville foretrekke å beholde dagens internett med reklame, for å bevare et nett som er åpent og gratis.

– Uten folks tillit, står internettets fremtid på spill. Vi jobber kontinuerlig for å utvikle løsninger som både ivaretar brukernes personvern og det åpne internettet. Samtidig som vi fortsetter vårt arbeid med å utvikle et enda mer personvernvennlig internett, håper vi at nordmenn vil gå inn i verktøyene vi allerede tilbyr og ta kontroll over egen informasjon, oppfordrer Ronander.

Slik gjør du det:

Du kan når som helst kontrollere personverninnstillingene i Google-kontoen din. Slik går du fram:

  1. Logg inn på Google-kontoen din og klikk deg inn på “Min konto”.
  2. Følg stegene under «Personvernsjekken». Her kan du trinn for trinn gå gjennom de viktigste forslagene for ditt personvern generert fra Google-tjenestene du bruker mest. 
  3. Om du ønsker, kan du slå på påminnelser om å ta en sjekk fra tid til annen.

Dette er noen personverninnstillinger du bør gå gjennom:

  1. Innstillingene for nett- og appaktivitet
  2. Innstillingene for YouTube-loggen
  3. Hvilken profilinformasjon andre ser
  4. Hvilke tredjepartsapper som har kontotilgang
  5. Annonseinnstillingene dine
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.