Gjør dette for å unngå batteritrøbbel på bilen i vinter

vinter trafikk vei

Kulden som har vært denne vinteren har gitt mange bileiere en ekstra utfordring, og da gjerne startvansker.

Februar har kommet, og sola titter frem på morgenkvisten og formiddagen. Snøen som hadde lagt seg som et fint lag over Norge tiner sakte men sikkert, og mange nordmenn kan se plussgrader på målestokken. 

Avdelingsleder i Vianor Lillestrøm, Kjetil Kristiansen, forteller at vinterkulden har satt sitt preg på kjøretøyene. Med 22% økning på batterisjekk i januar og så langt i februar, kan man se at det er mange bilbatterier som har fått redusert kapasitet.

– Hvis bilen nøler når du starter den, yter ikke batteriet maksimalt, forklarer avdelingslederen.

Kristiansen forklarer at det er mye som trekker strøm fra batteriet, som for eksempel varmeseter, Webasto, varmetråder i bakruten, kaldstart, glødeplugger og kjøretøybelysning. Dersom man ønsker å unngå startproblemer en mandagsmorgen, anbefaler ekspertene å sjekke lade- og hvilespenningen på bilbatteriet. Dette kan gjøres hjemme med et multimeter eller på et bilverksted. 

– Hos Vianor har vi gratis batterisjekk ut februar, tipser han. 

På batterisjekk vil bileksperter ta en nærmere titt på bilens batteri, og vurdere batteri- og ladesystemet. Du vil få vite om bilens ladesystem fungerer slik det skal og om startbatteri er godt nok, eller om det bør lades eller skiftes. 

– Vi tilbyr både oppladning og bytte av batteri. Ved batteribytte tar vi som verksted hånd om ditt gamle batteri og sørger for en miljøvennlig gjenvinning.

For å forebygge mot batteriproblemer, kan man sette i gang flere tiltak på hjemmefronten. Produktsjef for bilservice i Vianor, Harald Nordseth, forteller at man bør holde batteriet rent og smøre inn batteripolene med fett for å beskytte mot irring og oksidering.

Man bør også vedlikeholdslade batteriet én til to ganger i året, spesielt vinterhalvåret, da dette kan øke batteriets levetid. Da gjelder det å gjøre en grundig oppladning på 12 til 24 timer. 

– Pass på å bruke en kvalitetslader som lader batteriet helt opp, uten å overlade det. Ha også i bakhodet at batteriet lades dårligere når det er kaldt, opplyser Nordseth.

Han legger til at det ikke er alle som har lader for bilbatteriet hjemme, og anbefaler de som ikke har det å sjekke batteriet på et kompetent verksted.

Noen ganger er derimot løpet kjørt – og ingenting man gjør vil blåse nytt liv i batteriet.

– Batteriets levetid varierer i stor grad avhengig av vedlikehold, bruksområde- og måte. Ved normaldrift er den gjennomsnittlige levetiden på fem til seks år for et personbilbatteri, og cirka tre år for lastebilbatteri, sier Nordseth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.